Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Istraga traje

Policijski načelnik seksualno uzmeniravao mlade policajke, ali nije smijenjen s pozicije

Policijski načelnik seksualno uzmeniravao mlade policajke, ali nije smijenjen s pozicije
Miranda Cikotic/PIXSELL

MUP je potvrdio kako je riječ o utemeljenim navodima o neprimjerenom ponašanju načelnika

Matko Klarić, načelnik postaje granične policije Gruda u općini Konavle seksualno je uznemiravao najmanje četiri policajke kojima je bio nadređen, no usprkos tome nije smijenjen, piše Index.

MUP je, odgovarajući na službeni upit Indexa, potvrdio kako je riječ o utemeljenim navodima o neprimjerenom ponašanju načelnika Klarića te da se protiv njega još od studenog prošle godine vodi disciplinski postupak, a da je prije tjedan dana o svemu obaviješten i DORH. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na poziciju načelnika došao je s 38 godina, a u to vrijeme je već imao 20 godina radnog staža kao policijski službenik. U ožujku prošle godine raspisao je bizaran oglas za posao u kojem je riječ "djevojke" bila napisana podebljanim slovima.

Vezana vijest

"Mole se zainteresirane djevojke, policijske službenice PGP Gruda raspoređene na graničnoj kontroli koje bi htjele raditi u postaji na katu poslove pošte, rasporeda i slično, da se jave načelniku PGP Gruda, g. Matku Klariću na razgovor. Mogućnost dogovora o načinu rada i vikendom, a ne samo tjedno od 08 do 16 sati", pisalo je u toj obavijesti koja je stajala u prostorijama postaje Gruda.

Djelatnici postaje su za Index ispričali svoja iskustva s načelnikom.

Vezana vijest

Zlostavljanje, ilustracija

"Pozivao je u tim porukama na piće, pisao im kako su zgodne, kako imaju lijepo tijelo, kako je život jedan, kako se treba zabaviti, kako čeka da mu se jave. Pojedine kolegice je pozivao u svoj ured nakon radnog vremena, gdje bi ih nagovarao da se nađu van posla", ispričali su djelatnici koji su htjeli ostati anonimni.

Tu je i pitanje diskriminacije na radnom mjestu, konkrento odnos prema ženama vezano za preraspodjelu na nova radna mjesta, o čemu govori pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Vezana vijest

FBI

"Među kolegicama sada vlada veliki strah od daljnjeg seksualnog uznemiravanja. Zamislite kakav je osjećaj kad vam u kontrolu dođe načelnik koji vas je seksualno uznemiravao i kojeg ste prijavili, kad vam taj načelnik odobrava godišnje odmore i slobodne dane, kad vam taj načelnik daje godišnju ocjenu o radu", govori pravobraniteljica.

Vezana vijest

Vatikan

Iako iz MUP-a navode da je zbog slučaja formiran stručni tim koji razmatra prijave, to ne rješava svakodnevni problem za mlade policajke koje i dalje rade pod osobom koja ih uznemirava, zasad bez sankcija

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!