Ostani doma
Novosti / Hrvatska

UPALJEN METEOALARM

Prijete li Rijeci, Gorskom kotaru i Lici bujične poplave? RTL-ov meteorolog kaže: 'Veća opasnost prijeti na moru'

Prijete li Rijeci, Gorskom kotaru i Lici bujične poplave? RTL-ov meteorolog kaže: 'Veća opasnost prijeti na moru'

S obzirom na oborine koje su pale i koje se još očekuju, vodostaji na desnim pritokama Kupe su u porastu i to Donja i Gornja Dobra, Mrežnica i Korana. Ipak, naš meteorolog ne očekuje bujične poplave

Nacionalni centar obrane od poplava je zbog prognoziranih obilnih oborina tijekom petka na područjima Rijeke i okolice, Gorskog kotara i Like najavio mogućnost bujičnih poplava, te da bi na području Ogulina popodne moglo biti proglašeno pripremno stanje obrane od poplava.

S obzirom na oborine koje su pale i koje se još očekuju, vodostaji na desnim pritokama Kupe su u porastu i to Donja i Gornja Dobra, Mrežnica i Korana.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

“Vodostaji Gornje Dobre u Tukovićima bi mogli ući u pripremno stanje obrane od poplava danas u popodnevnim satima. S obzirom na razine podzemnih voda i ograničeni kapacitet Đulinog ponora, moguće je otežano otjecanje u podzemlje na području grada Ogulina”, stoji u priopćenju.

Vezana vijest

Južina

Više odluka o mogućoj intervenciji obrane 

Stožer Civilne zaštite Karlovačke županije je u petak, u suradnji s Hrvatskim vodama i lokalnom vlašću u slivu rijeke Kupe, donio više odluka o mogućoj intervenciji obrane od poplave.

S Karlovačkom županijom, gradovima Karlovac i Ogulin, te s nekoliko općina u kupskom slivu, pripremljene su operativne snage za prvi stupanj pripravnosti.

Pregledavaju se vodotoci, čiste otvori u sustavu obrane od poplave, propusti ispod cesta.

"Građani primjećuju da se nešto događa, a ja im poručujem da panike nema. Očekuje se porast vodostaja, ali ne i poplave i sve što radimo su redovni poslovi kada se očekuje veći vodni val”, poručio je zamjenik načelnika Stožera Goran Franković.

Štoviše, zamolio je Franković sve općine i gradove, gospodarstvenike i građane da svatko u svom segmentu pregleda i očisti kanale i propuste oborinske odvodnje.

Za sada se samo pregledavaju resursi, broj pripremljenih vreća s pijeskom, ispravnost strojeva za punjenje vreća i razne crpke, da bi sve bilo spremno za slučaj da se proglasi neki stupanj obrane od poplave.

"Veća opasnost prijeti na moru"

RTL-ov meteorolog Dorian Ribarić komentirao je mogućnost bujica: 

 "Veća opasnost prijeti na samome moru. Naime od jutra je vrlo vjetrovito s jakom južinom koja će večeras dodatno pojačati, a jugo bi moglo imati olujne pa i orkasnke udare čak iznad 100 km/h. Uz obilnu oborinu i visoke valove očekuje se tako i plavljenje nekih riva na sjevernom i srednjem Jadranu, osobito sredinom noći, kada bi moglo i zagrmjeti. 

Što se tiče gorja, također će biti vrlo vjetrovito uz dosta kiše, osobito u Gorskome kotaru. No, očekuju se bujične poplave tek manjih vodotoka, ne i poplave većih rijeka i područja. Kao što načelnik stožera naglašava, radi se tek o pripremi redovnih mjera za zaštitu od poplava."

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!