Ostani doma
Novosti / Hrvatska

RTL Doznaje

Predstavnici Židovskih općina nadaju se zabrani ustaških obilježja do polovice 2021.: 'Krenimo s riječi na djela'

Predsjednik Milanović danas je napustio protokol obljetnice VRO Maslenica

Baš danas, kada su se na proslavi obljetnice VRO Maslenica osvanula ustaška oblilježja,  održan je i sastanak - inače dogovoren prije 10 dana - s temom zabrane i kažnjavanja upotrebe tih obilježja.

Vezana vijest

Anka Mrak Taritaš, Arsen Bauk, Marija Selak Raspudić

Pred Saborom je bila Damira Gregoret koja je pokušala doznati koliko je realan novi, jasan zakonski okvir.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

I dalje je to daleko od konkretne procedure, a time još i dalje od prakse, ali  spomenutom sastanku u organizaciji Židovskih općina, odazvali su se predstavnici gotovo svih klubova zastupnika, čak i HDZ-ovog. 

Nakon toga je jednoglasno je usuglašeno da se ide u proceduru usuglašavanja zakonodavnog okvira kako bi se jasno donijele izmjene i dopuname zakona i da bi se potvrdila zabrane i kažnjavanja ustaških znakova i simbola.  

Predsjednik židovske općine Zagreb, Ognjen Kraus, je prije svega zadovoljan da se HDZ odazvao sastanku, a  onda dakako i činjenicom da su se složili za promjenu zakonskog okvira i izmjene zakona do sredine ove godine.

"Povod nije bio Milanovićev odlazak s obljetnice. Ja sam sastanak sazvao jer smo pred danima obilježavanja žrtava Holokausta. Nadam se da ćemo s tim zakonom izaći na dan obilježavanja žrtava antifašizma. Plan nije dogovoren, ali mislim da bi to bilo dobro. Krenimo s riječi na djela". 

Prije tri godine vezano uz zabranu ustaških obilježja dane su preporuke, ali one nisu bile pretočene u Zakon. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!