Ostani doma
Novosti / Hrvatska

'odluka sljedeći tjedan'

Beroš: 'Smrt dječaka je najtužnija vijest od početka pandemije. Epidemiološka situacija je dobra i dozvoljava nam određenu relaksaciju'

Stožer je ranije komunicirao da velika popuštanja nisu toliko izgledna početkom veljače.

Sastanak premijera Andreja Plenkovića, članova Stožera civilne zaštite, resornih ministara i predstavnici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo održan je u 10 sati. Na njemu se razgovaralo o tome očekuje li Hrvatsku produljenje postojećih protuepidemijskih mjera ili će se od početka veljače, po njihovom isteku, krenuti s njihovim popuštanjem. 

Vezana vijest

Koronavirus

Sastanak se održao videolinkom, a podsjetimo, stroge mjere na snazi su od studenog prošle godine. Unatoč tome što se epidemiološa situacija poboljšava, Stožer je ranije komunicirao da velika popuštanja nisu toliko izgledna početkom veljače. Planove za popuštanje je pokvarila i pojava novog soja koronavirusa koji je dospio i u dvije susjedne države - Sloveniju i Srbiju. 

Smrt dječaka je izniman slučaj

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ministar zdravstva Vili Beroš obratio se javnosti nakon sastanka te izvijestio o aktualnim brojkama vezano uz koronavirus koji su objavljeni oko podne u nedjelju na RTL-ovom informativnom portalu.

Beroš je komentirao činjenicu da je danas u Hrvatskoj preminula najmlađa osoba od koronavirusa u Hrvatskoj; 11-godišnji dječak.

"Nažalost to je jedna od najtužnijih vijesti od početka pandemije. Jutros sam saznao za vijest i izražavam sućut obitelji i zatražio sam očitovanja o tijeku liječenja i bolesti. Ne mogu sve iznositi, ali reći ću da je dječak bio pozitivan na Covid-19 te da je preminuo od multisistemske upalne reakcije. Prema literaturi moguće je da se ono razvije u dobi  do 15. godine. Dolazi do pretjeranog upalnog odgovora u organizmu", rekao je Beroš.

Vezana vijest

Klaićeva bolnica

Napomenuo je da za sada nema osnovane sumnje da je nešto pošlo po krivu u samom liječenju, odnosno da su za slučaj krivi medicinski djelatnici koji su skrbili o dječaku, već da je zaista riječ o nesretnom slučaju.

"U ovom trenutku nemam točne podatke, ali iznimno je malo djece koja su zaraženi i simptomatski bolesna. Ovo se iznimno događa i na svjetskoj razini, ovo je iznimka. Nema sličnih prijetećih slučajeva. Nema ni povećane incidencije kod djece", ustvrdio je Beroš.

Sljedeći tjedan više o mjerama

Potom je odgovara na novinarska pitanja o mjerama. 

"Imali smo sastanak s resornim ministrima i Stožerima te epidemiolozima. Promatrali smo svjetsku situaciju i situaciju u Hrvatskoj. Naše stanje je iznimno zadovoljavajuće pa možemo razmišljati o relaksaciji, ali većina zemalja Europe razmišlja o dodatnom zatvaranju i zato je sastanak važan. Sve detalje situacije ćemo promatrati", kazao je Beroš. 

"Ja mogu čak i naglasiti naše nastojanje da relaksiramo mjere kao nagrada i zahvala građanima za dobro i odgovorno ponašanje u ovoj situaciji, ali to mora biti u okviru epidemiološke situacije, dodao je Beroš". O eventualnom popuštanju mjera više će riječi biti u narednom tjednu. 

Vezana vijest

bolest koronavirus

Tema sastanka bilo je i cjepivo da se ranije dogovorene isporuke realiziraju s obzirom na to da je došlo do zastoja u isporuci. 

Jedna od tema razgovora bile su i pritužbe i sugestije svih strana. Nacionalna udruga ugostitelja poslala je pismo o njihovom nepravednom položaju vezano uz mjere. Resorna ministrica, kazao je Beroš, dobila je to pismo i o njemu će se raspravljati. 

Prioriteti za otvaranje 

"Može se desiti da su pojedini kafići zatvoreni, a imamo izdavanje toplih napitaka u pekarnicama, kioscima i na pumpa i to nije dobro i nije u redu", napomenuo je Beroš.

Odgovorio je i na pitanje koji bi se objekti mogli prvi otvoriti. 

"Razmišljali smo da se sportske aktivnosti stave prvi plan jer sport je važan", kazao je Beroš.

Vezana vijest

Srbija koronavirus

Razgovara se i o tome da se učenici viših razreda vrate u osnovne škole.

"Nastava uživo je puno bolja, ali tu su s druge strane koji moraju sagledati rizik u vidu boravka u školi, ali i njihov dolaska i povratka u školu. Epidemiološka situacija je dobra, ali moramo gledati širi kontekst", rekao je Beroš. 

Cjepiva još uvijek ima, ali...

Sekvencioniranje genoma virusa bila je još jedna tema sastanka.

"Radi se na strategiji sekvenciranja i do sada je učinjeno njih sto i preliminarni podaci iz Sjeverne Hrvatske pokazuju da su neke promjene bile sukladne onima koji je viđen u Škotskog kod novog soja što je moglo utjecati na velik broj zaraženih u tom području", kazao je Beroš. 

Beroš je odgovarajući na novinarska putanja konstatirao da broj novozaraženih ne može biti jedini čimbenik za relaksaciju mjera i za detaljnije analize. Spomenuo je i da cjepiva za sada ima dovoljno, unatoč smanjenju isporuka na globalnoj razini. 

"U ovom trenutku Capak garantira da imamo dovoljno doza Pfizerovog cjepiva, pa s docjepljivanjem neće biti problema. Ali s novim dozama moramo biti krajnje racionalni pa se obuhvat cijepljenja neće širiti na druge skupine koje njime trenutno nisu obuhvaćene", rekao je Beroš.

Vezana vijest

dubrava

Beroš je upitan i za sankcije vezano uz situaciju tuluma u KB Dubrava čiju je ekskluzivnu snimku objavio RTL.

"Još nisam dobio službeno izvješće i ono mora biti kompletno. Ukoliko bude elemenata za sankcije, bit će ih sukladno Zakonu o radu. Sagledat ćemo i ulogu ravnatelja, ali ne vidim tu neku njegovu krivnju. Slučaj ćemo sagledati sa svih strana, da se to ne bi više ponovilo", rekao je Beroš. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!