Ostani doma
Novosti / Hrvatska

preminuo desetogodišnjak

Liječnik za RTL objasnio rijetki sindrom koji je uzrokovao smrt najmlađe žrtve korone: 'Ne vidim da je bilo kašnjenja ni propusta'

Gost RTL-a Danas bio je pročelnik Zavoda za infektivne bolesti Klinike Fran Mihaljević, Goran Tešović

Tužna vijest stigla je jutros iz Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević. Od posljedica Covida 19 preminuo je dječak star samo deset godina, najmlađa žrtva koronavirusa u Hrvatskoj. 

Što se točno dogodilo pokušat će rasvijetliti pročelnik Zavoda za infektivne bolesti Klinike Fran Mihaljević, na kojoj je dječak i preminuo. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Naša reporterka Maja Brkljača dr. Gorana Tešovića uhvatila je na povratku u Zagreb.

"Nažalost, jutros u ranim jutarnjim satima preminuo je bolesnik dječje dobi. Radi se o jednom imunološki posredovanom sindromu koji zahvaća više organskih sustava. Mogu biti zahvaćeni brojni organski sustavi - pluća, srce, bubrezi, crijeva. Obično su prvi simptomi kod takve dijece - bolovi u trbuhu, proljev ponekad, znakovi po koži... Šarolika je klinička slika... Kod naših bolesnika je da svi ti bolesnici izgledaju ozbiljno bolesni i da tu djeca bila prije potpuno zdrava...", kazao nam je Tešović.

Vezana vijest

Klinika Fran Mihaljević

Na pitanje kada roditelj treba ragirati, odgovara:

"Ako dijete ima povišenu tjelesnu temperaturu i ako na prvi pogled dijete ne izgleda dobro. Djeca se najčešće žale na opću iscrpljenost, izraženu bol u trbuhu, povraćanje i proljev", ističe.

Dječaku sumnja na sindrom postavljena unutar prvih par sati

Kaže da je do sada bilo teže i blažo bolesne djece.

"Bolesnik koji je jutros rano preminuo bio je najteži bolesnik. Ovog trenutka imamo 4 takvih bolesnika. Od početka pandemije, liječili smo ih 16. U cijeloj Hrvatskoj bio je 31 takav bolesnika", kaže liječnik.

Poslao je i poruka roditeljima djece koja se nalaze u Klinici:

"Da se nadam da će sve biti u redu. Dvoje od ovih četvero možemo smatrati oporavljenima i bit će uskoro opušteni", jasno će.

Na pitanje je li neka karika pogriješila u slučaju preminulog dječaka, kaže:

"Dječaku je sumnja na sindrom postavljena unutar prvih par sati otkako je ušao u bolnički sustav. Ne vidim da je bilo kašnjenja ni propusta", jasno će.

Na pitanje naše reporterke je li bilo sve u redu od početka, odgovorio je:

"Ne mogu komentirati što se ranije događalo i kako je dječak izgledao prethodnih nekoliko dana. Ja mogu govoriti ono što sam čitao u medicinskoj dokumentaciji i iz razgovora s kolegama", kazao je na kraju ročelnik Zavoda za infektivne bolesti Klinike Fran Mihaljević Goran Tešović.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!