Ostani doma
Novosti / Hrvatska

glumačka družina Ministarstva

Gdje je zapelo? Ni nakon dva tjedna u petrinjskom kontejnerskom naselju još nema ni jednog kontejnera

Na nekadašnjem Sajmištu Petrinjci bi za mjesec dana trebali živjeti i raditi

Prije točno dva tjedna na jednu ledinu pored Petrinje izašla je glumačka družina Ministarstva obrane i pred medijima i članovima Vlade izvela predstavu "Mi gradimo kontejnersko naselje, kontejnersko naselje gradi nas". 

Veliki vojni bager

Odred vojnika i časnika vješto je glumio da nešto radi, jedni su držali lopate, drugi geodetske instrumente, časnici su kao nešto važno zapisivali, a u pozadini je stajao veliki vojni bager koji je motor upalio točno kad je trebalo - kad je na ledinu došla skupina ministara i lokalnih političara praćena medijima. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Jedan od glavnih glumaca u toj sceni Tomo Medved tad je rekao da će se ondje u narednih 20 dana realizirati smještaj u mobilne kućice i kontejnere. Nakon toga na gradilištu je spušten zastor, ministri i mediji su se razišli svojim kućama, vojnici svojim vojarnama, bager se ugasio i otada se više nije palio. 

U međuvremenu ugovor za novu kontejnersku predstavu potpisao je austrijski Strabag, ali ti se glumci na pozornici još nisu ni pojavili. Uglavnom nakon dva tjedna od kontejnerskog naselja u Petrinji još nema ni K. ili drugim riječima od kontejnerskog naselja ima samo K. 

Na nekadašnjem Sajmištu Petrinjci bi za mjesec dana trebali živjeti, raditi, jesti i spavati. Osim kontejnera imat će pučku kuhinju i objekt za dječju psihološku pomoć. Posla ima, ali još uvijek ne i velikih radova. 

Vezana vijest

Petrinja

Ništa se nije pomaklo

Otkako je najavljena gradnja naizgled se ništa nije pomaklo, a očigledno ni izgradilo. Na ovoj ledini bit će postavljeno 120 kontejnera za obrtnike i 100 za stanovanje, a u njima će živjeti Petrinjci čiji stanovi su uništeni u potresu.

Iz centra grada nakon 20 godina u kontejnersko naselje seli se i Ivonin frizerski salon. Zgrada u kojoj se nalazi dobila je crvenu naljepnicu. Nema koga ni gdje šišati, fenirati, farbati...

''Slabo se javljaju, od mase ljudi sam čula da su se odselili, kolegice su četiri otvorile, na s ostalih 15 sjedimo kod kuće i čekamo. Ne znam ni ja što. Kontejnersko naselje? Da, koje je po svemu sudeći još uvijek bara. kažu da će to biti za tri tjedna, ja mislim da će biti za tri mjeseca po svemu sudeći'', izjavila je Ivona Ramušćak, vlasnica frizerskog salona.

Ivona će u kontejnerskom raditi, a Miljenko i raditi i živjeti. Osim njega seli se i njegov kafić.

''I bez lokala u centru i bez kuće. Jedno i drugo biste imali u naselju? To bi bilo idealno. Nadam se da će se brzo pokrenuti i da će to naselje nastati, privremeno dok se riješi sve kako je u planu", rekao je ugostitelj Miljenko Podgorski.

Plan je bio velik. Prije dva tjedna sve je izgledalo kao da će naselje niknuti već sutradan. Na terenu su bili političari na slikanju, vojnici i bageri na prividnom radu. Danas na terenu osim blata samo mjeritelji.

Vezana vijest

Potres, ilustracija

Veći dio posla na gradu

''Pomogli smo poravnati ovaj dio, pripremiti podlogu, dogovaramo se s Gradom Petrinjom, provode se još neka geofizička istraživanja, ali i dogovorimo troškove i tko će što pokriti. Ono što nam je važno da sve te troškove učinimo prihvatljivima kako bi ih mogli refundirati iz europskih fondova'', rekao je potpredsjednik Vlade Boris Milošević.

U Vladi kažu da je veći dio posla na gradu, a gradonačelnik Dumbović kaže da je do sada uloženo 17 milijuna kuna za infrastrukturu, da radovi počinju u srijedu i radit će se u dvije smjene i da je zapelo u proceduri. Kontejneri su naručeni...

''Ubrzano smo požurili proceduru koja je kod ovakvih katastrofa najveći problem. Sutra i preksutra se što se mene tiče treba događati, da radimo nos stop, a sve ostalo je promašaj mene i premijera'', rekao je Darinko Dumbović, gradonačelnik Petrinje.

Radove će izvoditi austrijska tvrtka što se domaćim građevinarima baš i nije svidjelo.

''Zašto je odabrana austrijska tvrtka, a ne domaća? To morate pitati grad Petrinju'', kazao je Milošević.

Petrinjci ne vjeruju da će svi radovi biti gotovi do kraja idućeg mjeseca, a njima je svaki dan vječnost.

''Kao godina, stalno nešto čekamo, iščekujemo, ne vidim više smisla, čekati, moramo se pokrenuti'', rekla je Ramušćak.

Da bi se oni pokrenuli, prije se moraju pokrenuti grad i država i ubaciti u petu brzinu.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!