Ostani doma
Novosti / Hrvatska

stanovnici u strahu

Zastrašujuće snimke iz zraka! Na Banovini se otvorilo više od 50 rupa nakon potresa, RTL-ov dron zavirio je u onu najdublju

Svako novo podrhtavanje tla za stanovnike Mečenčana na Banovini posebno je zastrašujuće

Svako novo podrhtavanje tla za stanovnike Mečenčana na Banovini posebno je zastrašujuće. Ne samo da se kuće ljuljaju već se i zemlja otvara.

Od prosinačkog potresa kada ih je bilo nekoliko, do danas ih je izbrojano više od 50. Prijete da će progutati i kuće. Kratere smo snimili iz zraka, a u onaj najveći smo i zavirili dronom. 

Najveća rupa i dalje se širi

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Iz zraka izgleda kao manje jezero, no zapravo je to najveća vrtača koja se otvorila u Mečenčanima. Promjer joj je 25 metara, dubina 18, urušilo se oko 10 tisuća kubnih metara zemlje.

Vezana vijest

''Ja ne znam, malo se urušava, možda i je veća, sa strane pada zemlja, kad je ovako vlažno onda se urušava'', rekao je Jovan Borojević.

Nastala je nakon potresa u polju. Najveća rupa, kažu mještani i dalje radi, i dalje se širi, do sada je progutala pola voćnjaka, a svega je stotinjak metara od prvih kuća, mještani se šale i kažu da je to njihov olimpijski bazen

Na području Mečenčana i susjednih sela otvorilo se oko 50 rupa, sve su različitih veličina, većina ih je u polju, no jedna se otvorila i ispod kuće, u kojoj nasreću nitko ne živi. Srednje velika rupa je i između kuća na sred sela, doslovno dotiče stepenice Nenadovog doma, posljednji tjedan, kaže, više ne raste.

''Rekli su da je kuća što se tiče unutrašnjosti ok, ali prisutnost kratera je dala alarm da se stav crvena naljepnica i da je objekt neuporabljiv za stanovanje'', kazao je Nenad Tomašević.

Zatečeni su i stručnjaci

I Milka i suprug svakodnevno provjeravaju svoje dvorište i polje.

''Mi smo dobro prošli, mi imamo od prije, ali te miruju imamo gore u polju jednu od prije 40 godina. Ima jedna dolje mi zatrpavamo, ali nisu velike, male su, zadnja se otvorila u ovom polju prije 2 dana, tri'', rekla je Milka Borojević.

Mještani Mečenčana u strahu zbog rupa koje se otvaraju pokraj kuća

 

Da se vrtače mogu pojaviti, znali su i stručnjaci, no ostali su zatečeni brojem i brzinom nastanka.

''Radi se o fenomenu urušenih vrtača gdje je gornji sloj sitnozrnog materijala se urušio u donje dijelove stijenske mase koja je krška i stvorila je preduvjet da dođe do fenomena urušavanja, jer je krška stijenska masa uslijed djelovanja vode otopljena sadrži puno rupa, pukotina, kaverni na toj većoj dubini'', kazao je Mario Bačić iz Zavoda za geotehniku Građevinskog fakulteta u Zagrebu.

Potencijalna su i opasnost za kuće pa ih stručnjaci stalno nadziru.

Vezana vijest

Rupe Banovina

''Ukoliko prepoznaju rizik potencijalno koji može dovesti do urušavanja kuća ili oštećivanja da ćemo poduzeti odgovarajuće mjere'', rekao je načelnik Stožera za otklanjanje posljedica potresa Tomo Medved.

Prirodno stvoreni bazeni, neće ostati zauvijek otvoreni, trebat će se nasuti i sanirati, no najprije ih treba istražiti.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!