Ostani doma
Novosti / Hrvatska

pojačane kontrole

U zemljama EU i Hrvatskoj povučen niz proizvoda sa sezamom iz Indije! Istražili smo koliko je opasan i je li otrovan

Sastavni je dio mnogih, pa tako i pekarskih proizvoda, a već je nekoliko mjeseci na udaru

U zemljama Europske Unije, pa tako i u Hrvatskoj povučen je niz proizvoda sa sezamom iz Indije koji sadrže kancerogeni pesticid. U njima se nalazi čak tisuću puta više od dozvoljene razine etilen-oksida.

Sastavni je dio mnogih, pa tako i pekarskih proizvoda, a već je nekoliko mjeseci na udaru - i to zbog velike količine kancerogenog pesticida. Sezam je povučen s europskog i hrvatskog tržišta.

Vezana vijest

kupnja, šoping, kupovina, trgovina, dućan

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Mi smo od našeg dobavljača od kojeg inače nabavljamo sezam i ostale proizvode naručili, međutim nisu imali jer je bilo rečeno da je povučen s tržišta. I onda sam ja morao otići dalje tražiti i nakon tjedan dana dobili smo ponovno isti sezam od našeg dobavljača'', rekao je vlasnik pekarnice u Zagrebu Azgan Qenaj, dodavši da mu se ovo dogodilo prvi put u životu.

A prva je na incident krajem prošle godine upozorila Belgija. Europska unija potom je obvezala uvoznike da se dodatno analiziraju sjemenke sezama podrijetlom iz Indije. U Hrvatskoj se prvi slučaj pojavio prije tri mjeseca.

Vezana vijest

Trgovina

Slijede pojačane kontrole

''Da bi bio kancerogen, on mora ispuniti neka od svojstava. Znači, ovisi osoba mora biti dugotrajno izložena tom proizvodu, ovisi o samoj koncentraciji etilen-oksida u proizvodu, ovisi o dobi osobe, težini osobe. On ima ta svoja svojstva, ali u principu nema panike i nema ni brige za zdravlje ljudi'', kazao je voditelj Odjela za sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje Alen Petričević.

Riječ je o plinovitom kemijskom spoju koji se koristi za dezinfekciju vozila, medicinske opreme ili kao pesticid. Nađen je u sjemenkama sezama ili gotovim proizvodima - od krekera, grickalica, smjesa za kruh do namaza i ulja.

''Rade se samokontrole pojedinih subjekata poslovanja uz hranu, bilo da su to uvoznice, izvoznice, distributeri ili sami proizvođači, tako da je mogućnost znači nalaženja sezama na tržištu vrlo, vrlo mala'', kazao je Petričević.

Vezana vijest

štednja, namirnice, novac

S obzirom na to da je ove godine 35 posto više opozvanih proizvoda u odnosu na lani, slijede i pojačane kontrole.

''Recimo evo za 2021. uvijek se radi novi monitoring temeljem rezultata ranijih godina i procjene rizika, tako da svakako da će u sljedećoj godini biti svakako povećano uzorkovanje, evo sjemenki sezama'', rekao je Tomislav Kiš, načelnik Sektora za sigurnost hrane i veterinarsko javno zdravstvo.

A jeste li kupili proizvod koji sadrži kancerogeni sezam, možete provjeriti i u aplikaciji Hrana gdje su svakodnevno objavljeni proizvodi koji su opozvani ili povučeni s tržišta. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!