Ostani doma
Novosti / Hrvatska

cjepiva nema

Jesmo li prevareni? Za ljude koji su se cijepili, trenutno nema druge doze. Hoće li to ugroziti njihov imunitet i zdravlje

Jesmo li prevareni? Za ljude koji su se cijepili, trenutno nema druge doze. Hoće li to ugroziti njihov  imunitet i zdravlje
AP Images

Mislili smo da će sve biti kao "na papiru", nismo računali na probleme

Zbog problema u isporuci novih doza Pfizer/BioNTechovog cjepiva za bolest Covid-19 na razini cijele Europske unije, prisilno je izmijenjen plan cijepljenja u Hrvatskoj. Jednostavnije rečeno – isporuka kasni i cijepljenje je usporeno. O tome posljednjih dana govori i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

“Sada smo u situaciji da moramo restrukturirati naš plan cijepljenja. Pfizerovo cjepivo čuvamo isključivo za drugu dozu i čekamo polovicu veljače da dobijemo neke veće količine. Moderna nam je obećala da će nam u tjednu iza 1. veljače isporučiti ono što su nam obećali, a mi se samo možemo nadati”, rekao je Capak prošlog petka.

Svi su u problemima

Na terenu očito ima problema s docjepljivanjem onih koji su primili prvu dozu Pfizerova cjepiva. Net.hru obratio se jedan Siščanin rekavši kako je njegova majka primila prvu dozu cjepiva, ali joj je docjepljivanje drugom dozom već dvaput odgođeno uz objašnjenje da cjepiva – nema.

Na njihov upit je li navedeni slučaj cijepljene, a nedocijepljene Siščanke izdvojen ili je pravilo, iz HZJZ-a su nam odgovorili da “spomenuti problem nije na razni Siska ili Hrvatske, nego na razini Europske unije i šire, kao posljedica velikog nesrazmjera između ogromne potražnje za cjepivom i ograničenih kapaciteta proizvodnje i to za sada na području Europske unije samo dva službeno odobrena cjepiva protiv COVIDA-19 ( Pfizer/BioNTech i Moderna) od strane Europske agencije za lijekove”.

Hoće li to ugroziti imunitet i zdravlje onih koji su se cijepili jednom? 

“Hrvatska kao članica EU-a zajedno s ostalim državama ravnopravno sudjeluje u intenzivnim pregovorima s proizvođačima u sklopu Upravnog odbora za zajedničku nabavu cjepiva, koji se održavaju nekoliko puta tjedno, pa čak i više puta dnevno”, također su rekli u HZJZ-u. Dodaju kako ulažu maksimalne napore da se cijepljenje protiv COVIDA-19 nastavi prema postojećem planu cijepljenja.

Sve koji su primili prvu dozu Pfizerovog cjepiva zanima - hoće li to imati utjecaj na njihov imunitet i zdravlje? 

“Nakon druge doze će imunitet biti jednako dobar neovisno o tome koliko se kasni s primjenom druge doze. Jedini je problem to što je osoba kod koje se kasni s drugom dozom dulje nezaštićena jer potpuna zaštita se postiže tek tjedan-dva nakon druge doze”, odgovorili su iz HZJZ-a za Net.hr.

Vezana vijest

AstraZeneca cjepivo

Već cijepljeni bit će docijepljeni tijekom idućeg mjeseca

A na pitanje kada će biti docijepljeni oni koji su već trebali dobiti i drugu dozu Pfizerova cjepiva, iz HZJZ-a smo dobili posve kratak i konkretan odgovor: “Tijekom veljače”.

Hrvatska je tako, s ostatkom EU,  ispala naivna vjerujući da će sve biti kao “na papiru”. Činjenica jest da se u trenutku kada su stigle prve doze Pfizer/BioNTech cjepiva (koje nosi zaštićeni naziv Comirnaty) nije računalo na moguće teškoće i zastoje u proizvodnji i distribuciji. 

“Nije se ostavljalo cjepivo za drugu dozu jer je prema planu isporuke od proizvođača, trebala svaki tjedan dolaziti jednaka ili veća količina u odnosu na prethodni tjedan”, odgovorili su nam, a svome odgovoru priložili i tablice.

Prva tablica predstavlja prvotni plan pristizanja cjepiva u Hrvatsku.

Druga tablica koju su dobili iz HZJZ-a sadrži podatke o smanjenim količinama cjepiva u zadnjem tjednu siječnja i prva tri tjedna veljače. Te je podatke HZJZ dobio prošle srijede. Ako do konca veljače ne bude novih nepredviđenih situacija, ukupna količina cjepiva koja dotad stigne u Hrvatsku trebala bi biti 15 posto manja u odnosu na prvotno dogovorenu.

Nije se razmatralo stavljanje na stranu polovice pristiglog cjepiva

Da nitko nije računao na moguće probleme, svjedoči izvadak iz Upute/pripreme za cijepljenje protiv COVID-19 koju je HZJZ objavio 22. prosinca prošle godine, istoga dana kada je Europska komisija odobrila Pfizer/BioNTech cjepivo protiv Covida-19 kao sigurno i učinkovito.

“Pri preuzimanju cjepiva nije potrebno stavljati na stranu polovicu količine radi čuvanja za drugu dozu, jer prema dostavljenom planu isporuke, na vrijeme će biti isporučena dovoljna količina cjepiva za primjenu druge doze u svrhu završetka započetog cijepljenja. Međutim, potrebno je planirati da se od količine koja će doći tri tjedna kasnije, mora namiriti potreba za drugom dozom u svih osoba u kojih je već započeto cijepljenje, prije nego što se krene cijepiti nove cijepljenike”, stoji u toj Uputi.

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!