Ostani doma
Novosti / Hrvatska

ubrzano cijepljenje

Ovo su detalji plana za masovno cijepljenje u Hrvatskoj. Iako trenutačno imamo nestašicu cjepiva, imamo bar plan

Ovo su detalji plana za masovno cijepljenje u Hrvatskoj. Iako trenutačno imamo nestašicu cjepiva, imamo bar plan
Shutterstock

Za procjepljivanje oko milijun građana trebalo bi manje od mjesec dana ako bi svakodnevno cijepilo 50 timova

Čini se kako cjepiva Pfizer-BioNTecha, Moderne i AstraZenece-Oxforda neće, zasad, stizati u dogovorenim količinama u zemlje EU. Za Hrvatsku to znači 30 posto manje cjepiva u veljači. 

Do kraja ožujka ne bi stiglo 250 000 doza, nego barem 80 000 manje, piše Jutarnji list. Iste probleme imaju i druge EU zemlje jer je dostava proporcionalno smanjena svima. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

S dozama koje su dosad stigle u Hrvatsku već je cijepljeno gotovo 70 000 građana. No baš kad je počela druga faza cijepljenja starijih od 65 godina, došla je vijest o nedostatku cjepiva. Ministar Vili Beroš je poručio kako se treba nadati da će EK uspjeti natjerati proizvođače da poštuju dogovor. 

Vezana vijest

pfizer cjepivo

Za procjepljivanje oko milijun građana trebalo bi manje od mjesec dana ako bi svakodnevno cijepilo 50 timova. Jedan tim koji se sastoji od liječnika i medicinske sestre, može cijepiti 48 pacijenata u osam sati. To znači da bi pet timova u jednom danu cijepilo 240 građana, deset njih 480, a 50 timova 50 400 građana.

Prema planovima županijskih zavoda za javno zdravstvo maksimalni broj timova bio bi aktivan u velikim gradovima. No posvud treba cijepiti građane u kratkom roku, što bi se moglo učiniti putem punktova. U Zagrebu bi ih bilo 12, a u Rijeci tri.

"Mi smo spremni za ubrzano cijepljenje, ali, nažalost, već ovaj tjedan sve se svelo samo na docjepljivanje korisnika i zaposlenika u domovima za starije", rekao je Zvonimir Šostar, ravnatelj NZJZ-a "Dr. Andrija Štampar".

Planovi za masovno cijepljenje uključuju i ideju cijepljenja u sportskim dvoranama. Te bi cijepljenje obavljali ne samo obiteljski liječnici, nego i medicine rada i školski liječnici

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!