Ostani doma
Novosti / Hrvatska

pod punim nadzorom

Izmicanju ispod poreznog radara došao je kraj: U više od 18 tisuća samoposlužnih aparata uvedeni su fiskalizirani računi

Ugostitelje je jako bilo naljutilo što oni ne smiju, a pekarnice i benzinske crpke mogu nuditi kavu za van

Pod punim nadzorom porezne uprave od početka godine nalaze se i svi samoposlužni aparati. Iako se fiskalizirani računi krajnjem korisiku neće izdavati, na njih su ugrađeni uređaji koji u poreznoj prijavljuju svaki prodani proizvod.

Ugostitelje je jako bilo naljutilo što oni ne smiju, a pekarnice i benzinske crpke mogu nuditi kavu za van. Poručivali su kako su iz automata koji se nalaze od benzinskih postaja do pekarnica. Za njih nije potrebna radna snaga, a kako mogu skuhati i tri milijuna kava na dan, sav prihod ostaje u džepovima vlasnika aparata.

Vezana vijest

Kuhinja, izvješće

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

No izmicanju ispod poreznog radara došao je kraj. U samoposlužne aparate uvedeni su fiskalizirani računi pa više nisu izvan kontrole. 

Samoposlužni aparati za kavu, grickalice, jajomati, mljekomati, parking automati- više od 18 tisuća samoposlužnih aparata od danas u sustavu su fiskalizacije.

Od kad ne može kava iz kafića puno se više pije ona iz aparata.

''Dok god nema kafića negdje moramo piti kavu'', rekao je jedan od građana.

Pa je šalica kave za neke postala i šalica prijepora. Iako, zakon o fiskalizaciji donesen je prije dvije godine. Do 1. veljače trajalo je vrijeme za prilagodbu.

Vezana vijest

kafić

''I mi smo se našli u nekakvoj zamci jer se stvorila slika da smo povećali prohode, a radi se o padu koji je 20 do 30 posto iz razloga što se naše lokacije sastoje od škola, fakulteta, bolnica koje imaju značajni pad prometa'', rekao je generalni menadžer tvrtke za postavljanje samoposlužnih aparata Matija Kreković.

Na svim svojim aparatima ugradili su softvere za fiskalizaciju koji ih povezuju s poreznom upravom, a to označavaju naljepnice. Cijeli proces mogao bi utjecati na cijenu proizvoda.

''Mi pričamo o nekih 10-20 posto to je vrijednost koja mi mogla utjecati na krajnju cijenu za korisnika'', dodao je Kreković.

Vezana vijest

koronavirus kafić

Resorni ministar poručuje, cilj je uvesti red.

''Naša intencija je bila da želimo uvesti red, a da ne napravimo nekakve dodatne troškove. Nije obveza fiskalizacije značila izdavanje računa nego povezanost softver u aparatu sa serverom u poreznoj upravi, da mi znamo da je narudžba ove ili one vrste, jaje, kava ili keks, naručena u određenom POS uređaju i to će sigurno doprinijeti ukupnom dodatnom redu u cijelom sustavu'', rekao je ministar Zdravko Marić.

Vezana vijest

Kafić

U sustav fiskalizacije ušli su i parking aparati.

''Novi aparati su već prilagođeni ovom zakonu i na njima je moguće kupiti parkirališnu kartu, a naši stari aparati trenutno su u fazi tehničke prilagodbe. U slučaju da na njima nije moguće kupiti parkirališnu kartu, na njima stoji obavijest našim korisnicima koji su to sve ostali načini na koji mogu kupiti kartu'', rekla je Zinka Jurić iz Zagrebačkog holdiga.

Fiskalizaciju su morali proći i svi mljekomati, jajomati, bučomati preko kojih poljoprivrednici prodaju svoje proizvode što je za njih veliki udar, a moglo bi utjecati i na cijenu proizvoda. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!