Ostani doma
Novosti / Hrvatska

IZOSTANAK REAKCIJE REKTORA BORASA

Potresno svjedočanstvo s Filozofskog fakulteta: 'Povukao me lagano prema sebi i poljubio me gurnuvši mi jezik u usta'

Profesor nije sankcioniran, već je na rektorov prijedlog dobio počasno zvanje profesora emeritusa

Skandal sa seksualnim uznemiravanjem studentica na zagrebačkom Sveučilištu došao je i do vrata  samog rektora Damira Borasa. Doduše nema skandala na Sveučilištu koji nije došao do njegovih vrata, ali ovo je baš gadno i ružno. 

Naime premda je imao potpisanu izjavu nekadašnje studentice Filozofskog fakulteta da ju je jedan profesor nasilno poljubio i premda je za tu izjavu znao cijeli Odsjek Filozofskog fakulteta na kojemu je dotični profesor zaposlen i usprkos njihovom protivljenju, rektor Boras je dotičnog profesora nagradio s počasnim zvanjem profesora emeritusa.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Sve to je otkrila novinarka portala Telegram Dora Kršul i time potakla još nekoliko studentica da prijave svoja mučna iskustva sa Borasovim miljenikom. Jedna od njih, također već bivša studentica Filozofskog fakulteta svoju traumu ispričala je Petru Panjkoti.   

Kada je prošlog tjedna pročitala svjedočanstvo bivše studentice koju je seksualno uznemiravao profesor s Filozofskog fakulteta, kasnije nagrađen počasnim zvanjem od rektora, još jedna studentica odlučila je progovoriti o svojim iskustvima s istim profesorom kod kojeg je pisala i diplomski rad.

Vezana vijest

Sveučilište u Zagrebu

"Ja sam nakon jednih konzultacija koje su bile poduže pozdravljala se s njima na zatvorenim vratima, u tom trenutku je on mene primio s obje ruke za lice, povukao lagano prema sebi i poljubio me gurnuvši mi doslovce jezik u usta. Znam da sam odskočila, da sam bila u totalnom šoku, izletjela vani vičući da moram ići, da me čeka dečko", ispričala je studentica. 

"Nisam mislila odustati i prijaviti jer mi nije imalo smisla prijavljivati išta. Htjela sam vidjeti kako će se dalje ponašati. Kad sam došla na sljedeće konzultacije, rekla sam da me čeka dečko vani. Sjeli smo uz računalo, on se prema meni primaknuo to su bile stolica do stolice, stavio mi je ruku na koljen. Jja sam tad rekla da mislim da bi trebali ostati profesionalni, sjećam se te njegove rečenice kada je rekao 'slažem se, ubuduće ćemo biti profesionalni' i tada je zapravo sve to stalo", prisjetila se studentica. 

Damir Boras u rukama je imao pisanu izjavu druge studentice koju je taj profesor seksualno uznemiravao. No, ne da profesor nije sankcioniran, nego je na rektorov prijedlog dobio počasno zvanje profesora emeritusa.

Rektor Boras danas nije bio dostupan za izjavu jer je na putu. Jučer se pak oglasio priopćenjem naslovljenom "Skandalozna proizvodnja skandala", u kojem ustvari potvrđuje da, unatoč potpisanoj izjavi bivše studentice, nije inicirao nikakav postupak protiv profesora optuženog za zlostavljanje. Uz to, rektor se obrušio novinarku koja je razgovarala sa žrtvama tog profesora.

Vezana vijest

zlostavljanje

Opsesivna novinarka, kako ju više puta naziva rektor, kaže kako joj to puno manje smeta od činjenice da Boras dovodi u pitanje motive žrtve seksualnog uznemiravanja.

"Zašto je uopće istupila, napisala svoju izjavu i tako dalje. To ponašanje nije primjereno rektoru sveučilišta u Zagrebu i zapravo je potpuno nedostojno te funkcije. Isto tako, šalje očajnu poruku ženama koje jesu žrtve zlostavljanja da im je zapravo bolje da šute. To je poruka rektora Borasa studenticama", kazala je novinarka Telegrama Dora Kršul. 

Borasovu prethodniku na mjestu rektora čini se da je Sveučilište, kada je ova osjetljiva tema u pitanju, potpuno neučinkovito.

"Ja sam se naslušao izjava tipa 'nulta tolerancija', tipa 'neka institucije rade svoj posao' i tipa 'nitko nije kriv dok nije osuđen'. Čim čujem takvu izjavu to je za mene alarmni znak da Sveučilište nije spremno suočiti se sa problemom", ustvrdio je Aleksa Bjeliš, bivši rektor Sveučilišta u Zagrebu. 

Još oštrija prema čelnom čovjeku Sveučilišta je bivša ministrica.

"Zapravo ne radi ništa na zaštiti žrtava, a ovdje je očito, s obzirom na to koliko se već mladih žena javilo, da ih itekako treba zaštititi, i da konačno treba s riječi prijeći na djela", bivša ministrica obrazovanja Blaženka Divjak. 

Našu sugovornicu s početka priče ne iznenađuju pokušaji zataškavanja.

"Prema razgovorima s kolegicama nakon tog događaja, zapravo je postojala nekakva klima odobravanja toga svega na fakultetima, barem od dijela profesora, i da su oni iskorištavali to što su radili s mladim studenticama koje su naivne i željne karijere ili nečega takvog. Tako da mislim da štite sebe, u prvom redu, koliko god grubo i ružno zvučalo, a s druge strane, možda je to zataškavanje osobne prirode", kazala je studentica. 

Kako smo doznali, Sveučilištu su se na ovog profesora s Filozofskog studentice preko pravobranitelja požalile još 2016. Tada, kao ni kasnije, nikakav odgovor nisu dobile.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!