Ostani doma
Novosti / Hrvatska

ŠTO SE DOGAĐA?

Brođani udišu katastrofalan zrak, gradonačelnik upire prstom u Vladu: 'Ćorić je jedan od najneozbiljnijih ministara'

Danas je u Slavonskom Brodu zabilježeno onečišćenje 10 do 15 puta više od dozvoljenog

Konačno rješenje problema zagađenog zraka stanovnici Slavonskog Broda čekaju već 12 godina i - sve je gore. 

I dalje drže neslavnu titulu najzagađenijeg grada u Hrvatskoj, a danas je zabilježeno onečišćenje 10 do 15 puta više od dozvoljenog. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

S desne strane Save rafinerija u Bosanskom Brodu. S lijeve Slavonski Brod i to u ljubičastom. No život im nije ljubičast jer ova boja označava status najzagađenijeg grada u Hrvatskoj.

"Stanje je katastrofalno"

Peter iz udruge za zaštitu okoliša i prirode svakoga dana prati mjerenja i govori, ovih dana, zrak je 10 do 15 puta zagađeniji od dozvoljenog.

"Stanje poslije 12 godina ne samo da je zabrinjavajuće nego i katastrofalno. Prilično je alarmantno da i jedna i druga mjerna postaja ovih dana je bila u ljubičastom i to kontinuirano više sati", kaže predsjednik Udruge Eko-integral Peter Tot-Djerdj

Posjetila ih je i bivša predsjednica i ruski vlasnici rafinerije. Pri izvođenju radova spasonosne plinofikacije rafinerije svjedočili su izlijevanju nafte za koju, iako nikada nije dokazano, smatraju da im je zatrovala i vodu. Ipak još uvijek dišu zagađeni zrak.

"Sve smrdi kao neka pokvarena jaja"

Na displeju u centru grada stoji kako opasnih letećih čestica ima čak 5 puta više nego što je dozvoljeno. Stoga u Brodu ne znaju nose li maske zbog korone ili zbog toga kako te čestice ne bi udisali. 

No kada skinu maske, imaju i što za reći. "Sve smrdi kao neka pokvarena jaja. Grad je u banani", kaže Dario. "Nama Brođanima je ovo normalna situacija. Mi već godinama živimo u tako zagađenom gradu", dodaje Filomena

"Rafinerija sigurno radi"

Cjevovod za plinofikaciju jasno se vidi tik do spajanja s mostom preko Save, no projekt još nije završen. Pa iako im je rečeno da će se rafinerija ugasiti dok se plinofikacija ne uspostavi, gradonačelnik i u to sumnja.

"Po našim informacijama, ona ne radi godinu i nešto dana. Ali po ovim parametrima koje imamo i jučer, sumporovodika i benzena, rafinerija sigurno radi", kaže gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara

Govori, tapkaju u mraku. Visoka izaslanstva dođu i odu, a ništa se ne dogodi. Od Ministarstva zaštite okoliša očekuju odgovore.

"Gospodin Čorić je jedan od najneozbiljnijih ministara koji je bio u Vladama otkako ova rafinerija radi. Mislim, ne dati nikakav odgovor, ne pokrenuti ništa, ne dati nam informaciju... Mislim da je to krajnje neozbiljno od jednog ministra od jedne Vlade", kaže Duspara. 

"Pokušajte malo misliti na nas"

Brođani također na istu adresu šalju poruke. "Pokušajte malo misliti na nas. Na ovaj dio Slavonije istočno od Zagreba", kaže Tin iz Slavonskog Broda. 

Za rješenje problema, mještani već počinju gledati u nebo. No od tamo, umjesto odgovora, dobivaju samo opasne lebdeće čestice. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!