Ostani doma
Novosti / Hrvatska

RECEPT ZA SPAS PROIZVODNJE?

Ministrica pozvala trgovačke lance da podignu cijenu šećera? 'Do 40 posto je jeftiniji nego u inozemstvu'

Apelirala bi i na naše trgovačke lance da nastoje izbjeći situacije u kojoj je cijena šećera 30 do 40 posto jeftinija nego u inozemstvu, kazala je.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković nakon sastanka užeg kabineta Vlade odgovorila je na pitanje novinara kako u Hrvatskoj zadržati proizvodnju šećera, nakon što su se u kratko vrijeme zatvorila dvije tvornice, a ostala je samo još jedna. 

"Danas imamo oko 11.000 hektara površina pod šećerom repom. U starim državama članicama za rad jedne šećerane prosječno je osigurano oko 18.000 hektara, a u novim državama članicama 12.000. Nastojat ćemo te površine povećati jer nam ove ne jamče opstojnost", kazala je te dodala kako bez trogodišnjeg programa Vlade bi imalo oko 2.000 hektara manje površine pod šećernom repom.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Uvjerena je da šećerana u Županji može opstati. "Uvjerena sam da ćemo zadržati preostale proizvođače, a pokušat ćemo još nešto više površina osigurati", rekla je te dodala da će rast produktivnosti i potpore donijeti rezultate. 

Apel trgovačkim lancima

Apelirala je i na trgovačke lance da nemaju niže cijene šećera u Hrvatskoj nego su one u inozemstvu.

"Apelirala bi i na naše trgovačke lance, čiju autonomiju poslovnih odluka poštujem, kao što poštujem i slobodu kretanja roba, da nastoje izbjeći situacije u kojoj je cijena šećera, kada ne uzimamo u obzir PDV, a možemo i s PDV-om, u Hrvatskoj u njihovim trgovinama 30 do 40 posto jeftinija nego u istim trgovinama u inozemstvu", kazala je Vučković. 

Vezana vijest

osijek šećerana

Tvrdi da je problem nastao jer je hiperprodukcija šećera u svijetu. "U EU se nakon 2017. godine doista događa koncentracija i hiperprodukcija šećera. Najviše u dvjema najvećima zemljama proizvođačima šećera i doista je istina da se puno šećerana ugasilo", rekla je te dodala da je cijena po toni jedno vrijeme uspijevala biti više od 400 eura, a referentna cijena za održivost je oko 405 eura. 

Niska cijena na svjetskom tržištu

"Nažalost, već dulje vrijeme je oko 350 eura i to je dodatan problem hrvatskoj industriji šećera", rekla je i dodala da pokušavaju osigurati potpore proizvođačima i nastojati motivirati EK za druge mjere. 

"Prije sedam godina je cijena šećera bila više od 700 eura, smatra se da se ispod 405 teško održati, a sada je već duže vremena između 340 i 350. To je jedan od najvećih problema", zaključila je Vučković. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!