Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Predsjednik Državnog sudbenog vijeća

Darko Milković za RTL: 'Prije 20 dana Kovačić je zatražio razrješenje, ne navodeći razlog. Nakon 30. travnja on više neće biti sudac'

Uskok je dodao da će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju te o tome pravodobno izvijestiti javnost

Zbog sumnji u malverzacije sa stečajevima, u USKOK-ovoj je akciji uhićen sudac zagrebačkog Trgovačkog suda Mihael Kovačić. Cijeli dan traju uhićenja i pretresi u Zagrebu i Sisku, trenutačno se dovode na ispitivanje u Uskok, a prema neslužbenim informacijama među privedenima su i stečajni upravitelji. 

Ostale detalje idemo doznala je Ivana Ivanda Rožić. 

Vezana vijest

Trgovački sud u Zagrebu

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ispitivanja su već počela, privedenih i osumljičenih je ukupno 13, a ljudi iz pravosudnih krugova kažu da su ovako nešto i očekivali budući na Kovačićevu prošlost.

Moguće je da je i sam Kovačić znao što ga očekuje budući da je zatražio svoje vlastitio razrješenje prije nekoliko dana.

Gost RTL-a Danas bio je Darko Milković, predsjednik Državnog sudbenog vijeća.

Je li Vas iznenadilo uhićenje suca Kovačića?

DSV je zaprimilo prijedlog USKOK-a da u ponedjeljak 25. veljače donese odluku da se odobri pritvor, isražni zatvor. Tu smo donijeli odluku da se to dozvoljava zvog opravdane sumnje USKOK-a.

Je li istina da je prije par dana tražio razrješenje?

Prije 20 dana zatražio je razrješenje, ne navodeći razlog i predložio je razrješenje 30. travnja. Nakon tog datuma on više neće biti sudac.

Je li normalno da ponašanje kakvo ima Kovačić ide uz sudački poziv?

Nije normalno i sudac bi se morao dolično ponašati i smatram da bi trebalo biti što manje takvih slučajeva i da se sva devijantna ponašanja u tom smislu moraju sankcionirati. 

Je li zvono za alarm zvoni u DSV-u vezano uz korupcije kod sudaca u tom smislu?

DSV nema tih ovlasti. Zvono možda zvoni u zakonodavcu, odnosno državi možda da drukčije uredi zakonodavni okvir koji osigurava veći nadzor i transparentnost tih stečajnih postupaka. 

Treba li se suce više kontrolirati i sankcionirati? Stižu li vam prijave?

Suci se svaki mjesec prema zakonu kontroliraju. Ako nemaju godišnju napravljenu normu, predsjednik suda je dužan protiv njih pokrenuti postupak pred DSV-om. Što se tiče ponašanja, velika većina sudaca se ponaša korektno i ne znači da po par ispada ne možemo sve suce osumnjičiti. U tom smislu mislim da ne treba imati strože kontrole.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!