Ostani doma
Novosti / Hrvatska

otišao dio povijesti

Povijesno rušenje u metropoli: Kontroliranom eksplozijom uklonjeni 60-metarski dimnjaci zagrebačke ciglane

Gotovo 140 godina ovdje su stajali, dok se nije začula sirena u podne, da bi za samo 20-ak sekundi nestali u dimu.

Kontroliranim eksplozijama točno u podne - srušeni su golemi, 60-metarski dimnjaci na prostoru nekadašnje ciglane na Črnomercu. Sve su iz svojih domova pratili brojni građani. Dimnjaci, inače jedan od neformalnih simbola Zagreba, zbog narušene statike postali su opasnost za ljude i imovinu. Kako je stoljeće i pol povijesti nestalo u nekoliko trenutaka - istražila je Marina Brcković. 

Gotovo 140 godina ovdje su stajali, dok se nije začula sirena u podne, da bi za samo 20-ak sekundi nestali u dimu.

Na ulicama, s balkona i krovova zgrada, povijesni trenutak pozorno su pratili građani: "Ispalo je fenomenalno, ništa nije bilo. Samo malo prašine, jedan pucanj i bok", rekao je Zdravko Kvartuč, Zadar.

Vezana vijest

rušenje dimnjaka črnomerec

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


"Došli smo iz Dubrave da to pogledamo. Došli smo pešaka od Kvatrića. Šteta što ga više nema, to je bio znak Zagreba", rekla je Radmila Jambrušić, Zagreb.

"Pa nije bilo prestrašno. Očekivali smo jači udar, otvorili smo svi prozore, vrata, ali sve ok", rekao je Ivan Lustig, Zagreb.

"Žalosno, to je ipak bio neki spomenik Črnomerca, jel. Milerovog brega", rekla je Mira Vuksan, Zagreb. "Pa bilo je fora, jedino mi je žao kaj dimnjaci su tu otkad sam se rodila", rekla je Nika Brestovečki, Zagreb.
Pripreme za rušenje trajale su 20-ak dana, a sve je prošlo baš kao što je planirano. Oba su dimnjaka pala u isto vrijeme - na sjevernu, sigurniju stranu.

"Uvijek je uklanjanje puno emotivnija i teža radnja nego nova gradnja i ja se nadam da ovo nije samo rušenje, nego da će se otvoriti mogućnost za daljnju, pozitivnu priču", rekao je Nikola Miletić, glavni projektant uklanjanja dimnjaka.

Za rušenje dimnjaka visokih 62 i 50 metara korišten je gospodarski eksploziv, sličan onome pri uklanjanju tornjeva sa zagrebačke katedrale.

"Otprilike tu vam je nekakvih 400-tinjak bušotina, otprilike 35 kilograma eksploziva. Dakle, sam taj fizički dio nije zahtjevan, zahtjevan je onaj psihički i psihološki dio", rekao je Mario Dobrilović, projektant i miner.

"Kolege mineri su rekli u jednom trenutku daj dodaj još dvije da se nešto čuje da ne bude previše dosadno", rekao je Nikola Miletić, glavni projektant uklanjanja dimnjaka.

U zahvatu je sudjelovao i doajen miniranja koji iza sebe ima 100 rušenja, od kojih je posljednje u Sisku. 

"Ako postoji fizika Newtonova, onda će dimnjaci pasti gdje treba", rekao je Zvonimir Jester, projektan i miner. A dimnjaci su morali pasti jer su zbog oštećenja u potresu predstavljali opasnost za građane. Pa iako je zapadni dio Zagreba sada sigurniji, s njima je u prašinu nepovratno otišao dio povijesti.
 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!