Ostani doma
Novosti / Hrvatska

1,85 milijardi kuna

Sve novosti vezane uz povrat poreza: Tko mora podnijeti prijavu, koji su rokovi... Ima i jedna velika novost

Sve novosti vezane uz povrat poreza: Tko mora podnijeti prijavu, koji su rokovi... Ima i jedna velika novost
Davor Puklavec/PIXSELL

Iz Porezne uprave najavljuju kako će se povrati poreza za 2020. godinu ostvariti u zakonskom roku, nakasnije do 30. lipnja ove godine

Poreznici procjenjuju da će građanima u posebnom postupku utvrđivanja poreza na dohodak za 2020. vratiti oko 1,85 milijardi kuna više uplaćenog poreza i prireza na dohodak, što je više nego lani jer će na temelju temeljem zakonskih odredbi o poreznom rasterećenju rada 240 tisuća mladih do 30 godina dobiti povrat oko 700 milijuna kuna.

Vezana vijest

rušenje dimnjaka črnomerec

Iz Porezne uprave najavljuju kako će se povrati poreza za 2020. godinu ostvariti u zakonskom roku, nakasnije do 30. lipnja ove godine. Podsjetimo, ranijih godina kretao se povrat poreza u kolovozu. 

Porez i za mlade

Poreznici procjenjuju da će ukupan povrat više uplaćenog poreza i prireza na dohodak za 2020. godinu obveznicima-građanima u posebnom postupku utvrđivanja poreza iznositi oko 1,85 milijardi kuna. To je za oko 675 milijuna kuna više nego lani, kada su u posebnom postupku građani ostvarili povrat gotovo 1,2 milijarde kuna.

Porast je i zbog činjenice da će povrat poreza dobiti mladi do 30 godina - riječ je o reformama koje su stupile na snagu početkom prošle godine, a kojima je regulirano umanjenjem obveze poreza na dohodak za sto posto za mlade do 25 godina života, a za 50 posto za one od 26 do 30 godina života. Računa se da će mladih biti oko 240 tisuća. 

Obrasci, rokovi...

Redovni se postupak odnosi na nekoliko kategorija poreznih obveznika koji su dužni sami predati godišnju prijavu poreza na dohodak za proteklu godinu (obrazac DOH). Takvu obvezu imaju građani koji ostvaruju dohodak od samostalne djelatnosti (obrtnici, slobodna zanimanja...) i oni moraju predati prijavu do 1. ožujka. 

Građani za koje će se provesti poseban postupak mogu najkasnije u ponedjeljak, 1. ožujka podnijeti obrazac za priznavanjem prava u posebnom postupku (ZPP-DOH), kako bi iskoristili propisana prava na umanjenje dohotka tj. radi priznavanja poreznih olakšica.

Obrasci su dostupni na internet stranici Porezne uprave, a građani ih mogu mogu podnijeti putem sustava ePorezna​ odnosno nadležnoj ispostavi Porezne uprave prema prebivalištu odnosno uobičajenom boravištu.

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!