Ostani doma
Novosti / Hrvatska

oštro na ugostitelja

Plenković napao ugostitelja pa rekao da ne želi voditi polemiku s vlasnikom 'Tri majmuna'. Vlasnik riječkog kafića za RTL kaže da ga žele ušutkati

Plenković napao ugostitelja pa rekao da ne želi voditi polemiku s vlasnikom 'Tri majmuna'. Vlasnik riječkog kafića za RTL kaže da ga žele ušutkati
Robert Anic/PIXSELL

Plenkovića je začudila kaže „degutantna količina dvostrukih kriterija“ u statusu koji je izišao na Facebooku

Premijer i predsjednik HDZ-a obrušio se na riječkog ugostitelja koji je nedavno zamolio članove HDZ-a i njihove simpatizere da ne ulaze u njegov kafić. Premijer je tu objavu na Facebooku nazvao rasizmom koji graniči s fašizmom, a u priču se potom upleo i riječki gradonačelnik. Izbori su očit na vratima.

''Ovo je pritisak koji oni sada meni rade, to je pritisak koji je njihov PR. Vlada je osmislila da ušutka malog čovjeka. Rasizam ne može biti, već sam ponovio, kad HDZ nije rasa. Diskriminacija također nije jer u mom dopisu je bila zamolba'', izjavio je za RTL ugostitelj Tomislav Kovačević.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Više pogledajte u prilogu.

 

Premijer Andrej Plenković nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a dao je izjavu za medije, te je ponovo komentirao riječkog ugostitelja rekavši da ne želi voditi polemiku s vlasnikom "Tri majmuna".

''Što se tiče reakcija na napade na slabije. Ako netko ima track record reakcija na napade na slabije, onda je to moja Vlada, onda sam to ja osobno i kao predsjednik stranke i kao predsjednik Vlade. Bez obzira o kome se radilo. Ja sam primijetio da je na ovu objavu koja datira otprilike prije desetak dana, koja je sama po sebi nebitna. Nebitna su tri majmuna, nebitan je autor toga. Onaj koji je bitan, bitan je trend i poruka, to je jako važno. I bitan je izostanak jedne ipak ozbiljnije reakcije gospodina Obersnela i totalna šutnja gospodina Komadine. Gospodin Obersnel je rekao nešto otprilike ‘treba smiriti strasti’. Mislim da je to bilo, za razliku od ovog današnjega ogromnoga pisma u varijanti gdje on mene pita ako sam ja dobro vidio – što ja imam s Rijekom? Ja Rijeku volim, u Rijeku često dolazim, u Rijeci je živio moj stric, u Rijeci žive moji rođaci, Rijeka mi je jedan od najdražih gradova uopće u Hrvatskoj i činim sve da joj pomognem koliko god mogu. Ali i cijeloj Primorsko-goranskoj županiji. Nema nikakve veze obrazac ponašanja jednoga pojedinca s gradom Rijekom niti s Primorsko-goranskom županijom'', rekao  je Plenković.

''Dakle, taj neki pokušaj da se reakcija naša koja je sasvim ispravna, pa čak vidim da je danas nakon ove moje reakcije reagirala i pučka pravobraniteljica, što isto pozdravljam i što je dosta dobro. Valjda je trebalo da ja to kažem pa da se netko sjeti da to ipak nije okej. Nije normalno da netko kaže da HDZ-ovci sve one koji ne misle kao oni proglašavaju srbočetnicima. To je citat. Dakle, za razliku od većine ljudi koji to, naravno, niti su registrirali, niti su primijetili, niti su pročitali, a o tome imaju neki komentar – to reći meni ili Vladi u koja je u koaliciji sa SDSS-om već drugi put zaredom. Vladi, u konačnici premijeru, pred čiji je ured došao pucati netko automatskim oružjem zbog čega, pa valjda zbog toga što smo u koaliciji sa SDSS-om. Nije došao zato što smo u koaliciji s gospodinom Obersnelom. To su vrlo ozbiljne kvalifikacije u hrvatskom društvu koje dižu podjele, isključivost, radiklaizaciju, površnost, paušalnost na jednu razinu primitivizma kojem ja kažem ne. Kažem kao premijer, kao političar, kao predsjednik HDZ-a kažem ne”, dodao je premijer.

Bez obzira na puste aktiviste koji su se uzbudili, rekao je premijer. Rekao je kako što mediji prenesu ima odjek. I pita se koji je idući korak. Hoće li 'netko s letvom po glavi lupiti'? Nazvao je to rasizmom i šovinizmom.

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!