Ostani doma
Novosti / Hrvatska

opasnost iz zraka

Stočari su očajni, gavrani im desetkuju janjce: 'Dođeš ujutro pa vidiš da visi oko, crijevo, ma užasno...'

Dugoročnog rješenja nema vidiku, ptice nestanu kad dođe gazda

Stočari mjesta Pivare kod Stare Gradiške, nakon čagljeva, sve veće probleme imaju s gavranima. Jednom od njih usmrtili su čak 70 janjadi. Ovce i janjad koji su do sada bili na pašnjacima ne puštaju dalje od nadstrešnica, no gavrani se čak i tu znaju zavući.

Mnogi gavrani vrebaju na stado od 250 ovaca. Omiljena meta su im janjad stara do četiri dana. Dolazilo je do kočenja ovaca. Kad do toga dođe sleti 10-15 gavrana oko nje i dok ne ubiju mlado ne staju. Iskljucaju mu oko, kroz njega dolaze do mozga, onda vade debelo crijevo i pojedu ga. Od janjadi na kraju ostane tek nekoliko većih kostiju. Ovakvi prizori šokirali su i Dragutinovu pomoćnicu Renatu koja se brine o onim najmlađim životinjama. 

Ovce i janjad

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Mislim grozno. Dođeš ujutro pa vidiš da visi oko, crijevo, ma užasno. Blizu smo šume. Očekuješ sve, čaglja, lisicu, ali ovo nam nije bilo ni na kraj pameti. Dok nismo ogradili sa svih strana probleme su nam radili čagljevi, ali ovo što sada rade gavrani... S ovako nečim se još nismo susreli. To izgleda grozno, a mi im ništa ne možemo'', rekla je Renata Čović

Ove inače pametne ptice znaju kako izbjeći ljude, ali i kako se zavući do ovaca i janjadi koje imaju krov nad glavom. 

Vezana vijest

Hrana

''Ovce bi rado na livadu, ali ja im to ne dam. Zatvorio sam ih i sad ćemo vidjeti, da nemam štete. A sad ćemo vidjeti. Sve skupa uništeno je 70 do 80 komada janjadi'', rekao je Dragutin Marjanović, vlasnik OPG-a.

Dugoročnog rješenja nema vidiku. Ptice nestanu kad dođe gazda. No on ipak ne može biti stalno s ovcama, jer treba se posvetiti i drugim životinjama koje drži na čak 50 hektara pašnjaka, a gavrani vrebaju i na najmanji propust.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!