Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Odluka nije retrogradna

Potrebno je ispuniti pet osnovnih kriterija: Diplome iz BiH i Srbije više se neće automatski priznavati

Potrebno je ispuniti pet osnovnih kriterija: Diplome iz BiH i Srbije više se neće automatski priznavati
Damir Špehar/Pixsell

Od sada će se u obzir će se uzimati isključivo stupanj postignutih znanja, vještina i kompetencija koji su stečeni određenom kvalifikacijom

Pravilnikom o vrednovanju inozemnih visokoškolskih kvalifikacija odzvonilo je automatskom potvrđivanju vrijednosti diploma iz država koje nisu članice Europske unije. Agencija za znanost i visoko obrazovanje ima sve ovlasti propitivanja vrijednosti takvih diploma koje u se u Hrvatskoj uglavnom odnose na one stečene u BiH i Srbiji, piše Večernji list. 

Samo za 'nove' diplome

Od sada će se u obzir će se uzimati isključivo stupanj postignutih znanja, vještina i kompetencija koji su stečeni određenom kvalifikacijom. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ako ta kvalifikacija nije na jednakoj razini kao u Hrvatskoj, nositelji takvih diploma ne mogu računati na pozitivan ishod jednostavnog priznavanja diploma, nego će morati nadoknaditi razliku.

Zanimljivo je da će tijelo kojemu je povjeren nadzor nad diplomama morati uzeti u obzir pet ključnih elemenata koji kumulativno čine kvalifikaciju u Hrvatskoj, a to su razina, radno opterećenje, kvaliteta, profili i ishodi učenja, a zatim procjenu značajnih razlika povezati s ukupnim ishodom visokoškolske kvalifikacije.

Vezana vijest

Radovan Fuchs

Kako se po ovom pitanju očitovao aktualni ministar obrazovanja Radovan Fuchs, "procjena u tom smislu neosporno određuje je li podnositelj zahtjeva za priznavanje inozemne diplome dovoljno pripremljen za određenu aktivnost u Hrvatskoj te može li se dodijeliti alternativno, djelomično ili uvjetno priznavanje".

Bitno je naglasiti da se nova odluka neće primjenjivati na stečene diplome, već samo na buduće situacije. Uz to, nitko ne može tumačiti da diplome iz navedenih zemalja nisu legalne ni legitimne, već sada Agencija za visokoškolsko obrazovanje može zauzeti stav i tumačiti da studenti koji su studirali u BiH i Srbiji jednostavno u tim zemljama nisu naučili dovoljno da bi u Hrvatskoj imali taj stupanj obrazovanja koji im je istaknut na diplomama.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!