Ostani doma
Novosti / Hrvatska

izazovna vremena

Detalje donosi Ivan Vrdoljak: Evo kako pad turizma u godini pandemije izgleda u brojkama

Prihode od turizma u 2020. pandemija koronavirusa doslovno je šutnula godinama unazad

Kako pad turizma u godini pandemije izgleda u brojkama, donosi nam Ivan Vrdoljak

Nitko ne očekuje spektakularan oporavak turizma - ali svi se nekako nadaju da će sezona biti bar malo bolja od prošle.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prihode od turizma u 2020. pandemija koronavirusa doslovno je šutnula godinama unazad. Točnije, tamo negdje na kriznu 2009. godinu, kada smo od turizma inkasirali oko 5 i pol milijardi eura, a u godinama kasnije iznos je samo rastao – sve do pandemije, gdje se strmoglavio.

Vezana vijest

Granični prijelaz

Hrvatska narodna banka kaže da je u prvih 9 mjeseci 2020. Hrvatska od turizma uprihodila 4 milijarde i 300 milijuna eura. Podataka za preostala tri mjeseca još nema, ali za pretpostaviti je da je taj iznos bio manji od milijardu eura koliko je iznosio prihod u zadnjem kvartalu 2019. Ukupno je u 2019. turizam uprihodio rekordnih 10 i pol milijardi eura – što iz današnje perspektive budi nostalgiju.

Samo na ljeto korona oduzela više od 3 milijarde eura

Taj jaz postaje još veći ako usporedimo isto razdoblje, dakle 9 mjeseci 2020. i 2019. Iz toga proizlazi minus od ogromnih 5 milijardi eura prihoda u turizmu u godini pandemije. To je inače oko 10 posto ukupnog hrvatskog BDP-a. 

Gledamo li samo srpanj, kolovoz i rujan koji čine turistički najunosniji kvartal, vidimo da je u ta 3 mjeseca prošle godine uprihodovano 3,3 milijarde eura, dok je godinu prije taj iznos bio dvostruko veći. 

Vezana vijest

ugostitelji

To znači da je samo u vrijeme ljeta korona Hrvatskoj oduzela više od 3 milijarde euraprihoda. A što nas čeka nadolazeće sezone? Početak cijepljenja budi nadu u zaustavljanje pandemije na ljeto, ali taj proces je spor i neizvjestan. U zemlji u kojoj turizam čini i do petine BDP-a – još jednu onako lošu sezonu gospodarstvo i državni proračun teško bi preživjeli.  

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!