Ostani doma
Novosti / Hrvatska

svaka čast

Veselo vježbanje u trećoj dobi: 'Da ne zahrđa tijelo stalno sjedeći ispred tv ekrana'

Ova simpatična grupa koja zajedno ima više od 650 godina prvo je vježbala na otvorenom, a nakon prošlotjednog popuštanja mjera dobili su dozvolu i za dvoranu

U cijeloj ovoj priči najgore su prošli naši seniori, ljudi stariji od 65. Neki su živjeli izolirani od svijeta u Domovima, i to gotovo godinu dana.

Neki su živjeli izolirani u vlastitim stanovima i kućama, jer preporučalo im se da nigdje ne idu, nikog ne diraju niti koga zovu u goste. A da su oko njih umirali prijatelji, poznanici, susjedi, to da ni ne spominjemo. I zato je više nego ikad važno slušati savjete dide Tonija koje ste čuli jučer.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Naša Darinka Trgo bila je jutros na vježbanju s umirovljenicima.

Vezana vijest

dida toni

Treniraju dva puta tjedno po sat vremena

Prije korone nisu vježbali, a počeli su prošle godine u jeku pandemije. Znaju i naši stariji da virus ima manje šanse za pobjedu, ako naleti na nekog u dobroj formi.

Istežu ruke, noge, vrte kukovima i bokovima da nema korone vježbali bi u punoj dvorani. Danas ih je samo 10 i tako vježbaju utorkom i četvrtkom. 

"Želim biti aktivna kad mi je Bog dao dane. A i čitala sam u jednoj knjizi, da jedan doktor kaže da je našoj ljudskoj vrsti normalno živjeti 95 godina,znači ja imam još jako puno života ispred sebe – moram ostati u kondiciji!", kaže umirovljenica Antica Lovrić.

Treniraju sat vremena i kažu da im nije nimalo teško jer se osjećaju mlado i poletno. S tim se slaže i umirovljenica Irena i dodaje "nije mi ništa teško, malo ovo na podu je, ali dobro, sve je to super, već sam se naučila".

Vezana vijest

Umirovljenici

U zdravom tijelu je i zdrav duh 

U mirovini, ali i dalje aktivan. Gospodin Ivan sportom se nije bavio u mladosti pa je odlučio nadoknaditi rekreacijom u 75. godini.

"Da ne zahrđa tijelo stalno sjedeći ispred tv ekrana. Supruga je prije mene počela trenirati, pa je hvalila trenericu našu. Vidio sam da su vježbe dosta raznolike i da nisu previše naporne za naše godine", kaže Ivan.

A da nitko ne zabušava na treningu pazi trenerica Jelena koja grupu drži u dobroj formi. "Kroz naš trening radimo cijelo tijelo, najviše se baziramo na mobilizacijske vježbe da spriječimo razvoj kifoze. Bitno je ojačati njihov trup i naravno da razvijemo mišićnu stavku s obzirom da s godinama mišićna masa pada",objašnjava Jelena Brkić.

Ova simpatična grupa koja zajedno ima više od 650 godina prvo je vježbala na otvorenom, a nakon prošlotjednog popuštanja mjera dobili su dozvolu i za dvoranu, ali uz obveznu distancu. Kad mjere popuste, bit će ih i više.

Vezana vijest

Teretana

"Mislim da je ovo društveno dobro, ali i fizički i to jedno s drugim ide, zar ne? U zdravom tijelu, barem će malo biti zdraviji duh, neće biti starački!", tvrdi Antica.

Ovih 10 vježbača u najboljim godinama primjer su kako uz dobro društvo možemo imati i zdrav duh. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!