Ostani doma
Novosti / Hrvatska

stanje se mijenja iz sata u sat

Zagađeniji od Pekinga, Beograda... Je li Zagreb jutros imao najlošiji zrak u svijetu!? Stručnjakinja za RTL.hr objašnjava što se to događa

Zagađeniji od Pekinga, Beograda... Je li Zagreb jutros imao najlošiji zrak u svijetu!? Stručnjakinja za RTL.hr objašnjava što se to događa
ArhivaMarin Tironi/Pixsell

Pojašnjenje smo zatražili kod stručnjakinje iz područja kvalitete zraka, Sonje Vidič

Prema indeksu kvalitete zraka stranice IQAir, građani Zagreba jutros su udisali najlošiji zrak u svijetu! Iza Zagreba je ostao niz svjetskih metropola poput Pekinga, Mumbaija, Pekinga, ali i Beograda i Prištine primjerice.

Zagreb je nešto iza 10 sati imao ocjenu 194, što znači da je zrak nezdrav. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Osim analize kvalitete zraka gradova, švicarska stranica IQAir objavljuje kakva je kvaliteta zraka po kvartovima. Oni navode da je najlošija kvaliteta zraka u Travnom i Laništu. To će, ističu, posebno osjetiti oni koji spadaju u osjetljive skupine. Preporuka na stranici je - nošenje maski na otvorenom.

Nešto iza 12 sati, Zagreb se prema ovoj stranici i dalje nalazio u vrhu po zagađenosti zraka, samo što je s prvog pao na drugo mjesto.

Koliko su ovi podaci relevantni?

Pojašnjenje ovih podataka i same stranice IQAir zatražili smo od stručnjakinje iz područja kvalitete zraka, Sonje Vidič.

U razgovoru za RTL.hr Vidič je rekla da AQ Indeks nije jedinstveni univerzalni pokazatelj kvalitete zraka.

"On ovisi o tome tko ga izrađuje i koje parameter uzima u obzir. Zbog toga ćete, ovisno o tome koju ste stranicu ‘upiknuli’, a osobito kada se radi o ‘world’ kategoriji dobiti kojekakve rezultate", upozorava Vidič i dodaje da ako želite provjerenu informaciju onda je najbolje da je tražite na stranicama našeg portala kvalitete zraka: Kvaliteta zraka u Republici Hrvatskoj (azo.hr) a za širu sliku portal Europske agencije za okoliš gdje su uključeni I naši podaci, a izračun indeksa kvalitete zraka je poznat i provjerljiv", kaže Vidič i dodaje da prema ovim podacima Zagreb zasigurno nije najzagađeniji grad u Europi danas, a još manje u svijetu.

Vezana vijest

Zagreb magla

"Kao što svjedočimo već oko tjedan dana nalazimo se u području prostrane anticiklone koja zahvaća veći dio europskog kontinenta. To, drugim riječima znači da je strujanje I pročišćavanje zraka vjetrom slabo, te da se sve emisije onečišćujućih tvari gomilaju u relativno niskom graničnom sloju atmosfere bez mogućnosti prijenosa i razrjeđenja. To je uobičajena situacija u hladnom dijelu godine i povremeno se bilježe ovakve stagnacijske situacije velikih razmjera (od Baltika do Bliskog Istoka)", kaže naša sugovornica.

Sezona grijanja i (ne)čistoća zraka

Vidič naglašava da sve dok traje sezona grijanja, u ovakvim situacijama će koncentracije lebdećih čestica, ali i drugih spojeva biti visoke.

"One kod nas nisu alarmantne ali zrak zasigurno nije čist. S odmicanjem anticiklone prema istoku situacija će se poboljšati. Promjena vremena se prognozira za vikend, tako da će se uskoro stanje popraviti. Treba istaknuti da se stanje kvalitete zraka mijenja iz sata u sat te da činjenica da je negdje izmjerena najviša vrijednost indeksa kvalitete zraka u 10 sati ne znači da će to biti i u 11 i u 15 sati. Lokalni uvjeti oko same lokacije mjerenja se mijenjaju, tako da se i konačna slika u skladu s time mijenja. Zato je pouzdanije govoriti o proteklom danu – jer za njega postoje usrednjene vrijednosti koje eliminiraju ‘hirovitost’ pokazatelja onečišćenja kada ih promatramo iz sata u sat", objasnila je za RTL.hr Sonja Vidič i poslala nam grafoce koji pokazuju nešto suprotno od onoga što je jutros javljala stranica IQAir.

Vezana vijest

Onečišćenje zraka

Naime, zrak u Zagrebu tokom jutra nije bio najčišći, ali nije ni bio najzagađeniji u svijetu.

Izvor: European Air Quality Index

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!