Ostani doma
Novosti / Hrvatska

cijene ostaju iste

Idući tjedan na kućanske aparate stižu nove oznake, ono što je bilo A razred bit će F!

Nova oznaka uvodi se za hladnjake, perilice rublja i posuđa, zamrzivače, kombinirane sušilice te televizore i elektroničke zaslone

Hladnjak koji je Marija kupila ima oznaku A++. Zbog novog računanja energetske učinkovitosti od ponedjeljka isti hladnjak pada u predzadnji razred - F!

"Oni samo cijene najprije povise, pa onda kad je rasprodaja snize. Tako da me ne bi čudilo da ostane ista cijena, a da samo promijene oznaku", kazala je Marija Šoban iz Zagreba. 

A cijene će ostati iste.

"Promijenili su skalu energetske efikasnosti i moramo samo promijeniti indikaciju oznake, naravno i na samim proizvodima i na Internet stranicama", pojasnio je Slobodan Školnik, predsjednik Uprave trgovačkog lanca.

"Kupci kad gledaju proizvode u principu im nije toliko važno koja je cijena proizvoda, važno im je da proizvod bude A, a ono što je niže od toga to ih ne zanima". kazala je Doris Kralj, prodavačica na odjelu bijele tehnike. 

Vezana vijest

stan, garaža

Nova oznaka uvodi se za hladnjake, perilice rublja i posuđa, zamrzivače, kombinirane sušilice te televizore i elektroničke zaslone. Iznimka su modeli koji se više ne proizvode, a još ih ima u skladištu.

"Ovaj prijelazni period će donijeti pomutnju na tržištu jer ćemo imati staru i novu energetku oznaku. Ljudi su navikli na te pluseve. Misle da opet mogu dobit plus, a većina uređaja koji su sada na tržištu će po novnoj energetskoj oznaci biti u kategorijama B, C, D, možda čak i E", pojasnio je Marko Bišćan iz Energetskog instituta Hrvoje Požar. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

A razred bit će namijenjen samo za najučinkovitije modele. Takvi modeli dodatno će smanjiti i račune za struju.

"Ako birate učinkovitije uređaje oni mogu smanjiti tu potrošnju za otprilike duplo, znači da imate smanjenje za električnu energiju od 5 do 20 posto", dodao je Bišćan. 

Vezana vijest

Uvođenje novog rangiranja kućanskih aparata pozdravljaju i u udruzi Potrošač.

"Prema sadašnjim oznakama su se proizvođači mogli gurati u određena područja gdje oni energetski ne pripadaju, jer je bio širok raspon energetske učinkovitosti, sada ih se pokušava s novim oznakama zaustaviti", rekla je Dijana Kladar, odvjetnica iz Društva za zaštitu potrošača.

Od 1. rujna nove oznake pojavit će se i na izvorima svjetlosti, a sve ostale grupe proizvoda dobiti će novu oznaku najkasnije do 2030. godine.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!