Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve

Emotivan susret Porfirija i vjernika Banije, dječak Lazar se rasplakao: 'Želim da se popravi kuća...'

Obećao je obnovu pravoslavnih crkava na Banovini, ali za njega su prioritet - ljudi

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije za svoju prvu pastirsku aktivnost od kad je izabran na tu funkciju odabrao je posjet Banovini. 

U organizaciji Mitropolije zagrebačko - ljubljanske i Srpskog narodnog vijeća danas je obišao obitelji u selu koje je najteže stradalo u potresu - Majske Poljane. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Još topao kruh, meza i domaća rakija... Tako su se u ovom kraju uvijek dočekivali gosti, ali nikad u ovakvim okolnostima. Većina domaćina bez kuće.

"Računajte na nas"

"Ovo što je do sad bilo je samo prva pomoć, a da zapravo tek predstoji da se sve obnovi, da se vrati u neko normalno stanje tako da – računajte na nas. Što bi rekao pokojni Đorđe Balašević", poručio im je Porfirije

Svaka od pet obitelji koje je patrijarh posjetio dobila je i kuvertu s novcem. Posebno emotivno je bilo čuti za što bi ga potrošio 11-godišnji Lazar koji je kazao da mu je želja da se popravi kuća te se rasplakao. 

SNV i Pravoslavna crkva dosad su za potresom pogođeno područje osigurali stotinu kućica. Neki su doznali da njihova drvena, nova kuća stiže već za mjesec dana.

Vezana vijest

Patrijarh Porfirije

"U vojsci sam bio kerovođa"

Pristupačni poglavar srpske pravoslavne crkve u današnjem je obilasku otkrio i ponešto o sebi privatno. 

"U vojsci sam bio, to se tad govorilo, kerovođa. Radio sam sa psima. Tako da sam se i tu obradovao kad sam vidio ove kučiće", rekao je Porfirije. 

Iskreno kaže da često ne razumije političke parametre, ali da će napraviti sve što je u njegovoj moći da se odnosi Hrvatske i Srbije poboljšaju i učvrste. 

"Koliko je do mene, sigurno da moje nisu velike, činit ću na svakom planu da tako bude među ljudima običnim, među ljudima koji imaju neke pozicije,  a možda je pretenciozno da izgovorim tako jaku riječ, i na planu odnosa država", rekao je. 

Obećao je obnovu pravoslavnih crkava na Banovini, ali za njega su prioritet - ljudi. Prvo oni moraju dobiti krov nad glavom.  

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!