Ostani doma
Novosti / Hrvatska

problemi s veledrogerijama

Šprajc Berošu: Ne prodajte nam burgere pod bubrege, Hrvati za zdravstvo daju više od Nijemaca

Dug države prema veledrogerijama u samo dva mjeseca ponovo je probio šest milijardi kuna

Dug države prema veledrogerijama u samo dva mjeseca ponovo je probio šest milijardi kuna pa veledrogerije ponovo prijete obustavom isporuke lijekova.

Naime, krajem prosinca kad se dogodila ista situacija ministar financija ministru zdravstva iz proračuna je osigurao dodatne dvije milijarde kuna da sanira te dugove i dovede ih pod kontrolu.

Vezana vijest

Lijekovi

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Međutim to se nije dogodilo i sad smo u istoj situaciji kao i tada. Međutim, ministar Vili Beroš uz povećane troškove takvo stanje najčešće pravda nedovoljnim izdvajanjem za zdravstvo pa je to ponovio i danas. 

''A to je između ostalog činjenica da smo na neslavnom četvrtom mjestu odozada po izdvajanju za zdravstvo, iza nas su Poljska, Bugarska, Rumunjska. Hrvatska s 861 eurom po glavi stanovnika ima prevelike usluge koje ćemo ipak nastojati osiugrati'', kazao je ministar Beroš.

Kako ministar Beroš ovaj podatak od samo 861 euro koji po glavi stanovnika izdvajamo za zdravstvo ističe svaki put kada nastane neki problem u zdravstvu, time nam poručuje da smo mi krivi za njegov problem jer eto, premalo mu dajemo, a previše trošimo.

Vezana vijest

Bolnica u Dubrovniku

Grižnja savjesti što smo čovjeka uvalili u tolike probleme natjerala nas je da prije nego što mu uplatimo još par stotina eura na račun, ipak provjerimo taj njegov podatak i ustanovili smo da na svu sreću problem nije u nama.

Nemojte nam prodavati burgere pod bubrege

Naime prema podacima Eurostata, gledajući udio zdravstva u BDP-u, a to je jedina prava mjera stvari, Hrvatska na zdravstvo troši više nego devet drugih zemalja u EU, 6,8 posto svog BDP-a. Manje od nas troši i Mađarska i Slovačka i Litva, Latvija, Estonija, Poljska i tako dalje.

A kada gledamo izdvajanja iz plaća, Hrvatska je u kategoriji zemalja koje imaju isti (Bismarckov) model financiranja zdravstva, apsolutni šampion. Dakle, svaki hrvatski radnik i porezni obveznik svakog mjeseca za zdravstvo izdvoji 16,5 posto svoje plaće.
To je čak više i od Njemačke gdje za zdravstvo izdvajaju 14,5 posto od plaće, Češka i Slovenija samo 13 i pol posto.

Vezana vijest

Andrej Plenković

To naravno ne znači da ministar zdravstva Vili Beroš laže kad kaže da Hrvati za zdravstvo izdvajaju samo 861 euro po glavi. Ali to je jednako relevantno kao da se šef neke pečenjare u Bugojnu žali kako hamburgere prodaje za samo dva eura, a njegov kolega u Zagrebu eto dobije i do šest eura za istu stvar. Dakle sve nam možete prodati, ali nemojte nam prodavati burgere pod bubrege.  

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!