Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Uvijek valja biti na oprezu

Vatrogascima kreće predsezona - dozvoljeno je loženje vatre na otvorenom, ali samo pod ovim uvjetima

Od 1. studenog do 31. svibnja dozvoljeno je loženje vatre na otvorenom, ali uz povoljne meteorološke uvjete, osigurano sredstvo za gašenje i obavijest vatrogascima

Daleko smo još od protupožarne sezone, ali vatrogasci će reći da za njih upravo kreće predsezona. Početak radova u polju znači i spaljivanje korova što mnogi rade kada i kako ne bi trebali.

Paljenje vatre na otvorenom u danima kada ima vjetra ili ostavljanje vatre bez nadzora obično rezultiraju vatrogasnom intervencijom, a samo u Zadarskoj županiji u posljednja dva tjedna ih ima na desetke. 

Stiglo je proljeće, a s njim i poljski radovi. Jedan od najčešćih načina čišćenja polja je spaljivanje suhih grana i korova.

"Mora biti okolo čisto, voda mora biti obavezno i ne da bog da malo uvati, poliješ, nema tu neke velike logike, ne smi se zapaliti tu di je trava velika, suha", rekao je Mario Bukvić iz Zadra. 

Vezana vijest

Darinko Dumbović


Od 1. studenog do 31. svibnja dozvoljeno je loženje vatre na otvorenom, ali uz povoljne meteorološke uvjete, osigurano sredstvo za gašenje i obavijest vatrogascima.

"Jedan dio građana to savjesno i odradi, drugi dio građana obavi taj dio priprema i čuva to svoje zemljište koje čisti i prostor na kojem vrši spaljivanje, ali ne obavijeste postrojbu, a treći dio građana, to su ti koji su nama najproblematičniji, oni zapale i ostave", rekao je Boris Jović, zadarski vatrogasni županijski zapovjednik.

Zbog toga su u posljednjih 12 dana, u sušnom periodu bez kiše i s dosta snažnog vjetra, na području Zadarske županije zabilježena 42 požara

Za razliku od spaljivanja korova i čišćenja parcele kraj Sukošana, na kojoj se sada nalazimo, koja je uredno prijavljena vatrogascima i nadzirana, jučer je paljenje vatre na otvorenom polju kraj Gračaca izmaklo kontroli i pretvorilo se u požar.
Vlasnica zemljišta novčano je kažnjena. Novčane kazne za nenamjerno izazivanje požara su od 2 tisuće do 15 tisuća kuna, a s većim posljedicama od 15 do 150 tisuća kuna uz moguću zatvorsku kaznu

"Ako su veće štete, mogu biti kazne zatvora do 60 dana u okviru Zakona o zaštiti od požara, ali ako se radi o kaznenom djelu gdje se ugrožava imovina ili životi ljudi, onda mogu biti kazne zatvora do 3 godine, odnosno mogu čak i do 5 godina ako napravljene s namjerom", rekao je Božidar Budiša, voditelj službe policije PU.

Za vikend se očekuje jaka bura, pa vatrogasci već znaju i da mogu očekivati i veći broj intervencija.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!