Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Rijeka

Najveće ulaganje u kulturu ikada: 250 milijuna kuna za kvart s muzejima, Dječjom kućom i Gradskom knjižnicom

Skela na zidovima starim bar 150 godina zaklanja radove na kompleksnim temeljima na kojima niče nova riječka knjižnica.

Titula Europske prijestolnice kulture Riječanima donosi najveće ulaganje u kulturu koje se ikada dogodilo u Hrvatskoj. S 250 milijuna kuna niče čitav kvart s muzejima, Dječjom kućom i Gradskom knjižnicom koju Rijeka čeka desetljećima.

Ona se počela graditi posljednja, a pod jednim krovom u konačnici će biti oko 150 tisuća knjiga koje su sada u dislociranim odjelima. 

Vezana vijest

Opća bolnica Gospić

Nova riječka knjižnica pod kojom teku dva potoka 

Skela na zidovima starim bar 150 godina zaklanja radove na kompleksnim temeljima na kojima niče nova riječka knjižnica. U kvartu koji se zove Potok, očekivano pod zgradom teku dva potoka.

"Tu je trebalo stabilizirat ovo tlo tako da je zabijeno negdje oko blizu 400 pilota ispod ove zgrade, a kompletno u ovoj unutrašnjosti gdje se sad nalazimo oko 250", kaže glavni projektant Saša Randić. 

Zadržani su samo vanjski zidovi nekadašnjeg industrijskog kompleksa. Unutar njih, pod jednim krovom, bit će svi odjeli knjižnice koji su sada raštrkani na više gradskih lokacija. Grade se četiri etaže.

"Prizemlje koje će biti onako življe, bučnije, otvorenije, s jednim odjelom za mlade, s jednim glazbenim odjelom, na prvom katu gdje ćemo imati beletristiku, onda na drugom katu će biti odjel struke, publicistike i periodike i na vrhu gdje su one interne službe gdje su obrada, nabava, programi, sve što već jedna suvremena knjižnica ima", kaže ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković. 

Vezana vijest

Davor Filipović


Tu će biti fond od 150 tisuća knjiga

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Nevjerojatno da Rijeka nakon 2. Svjetskog rata zapravo nije dobila poštenu knjižnicu, ovo je možda čak i poštenija nego što su svi očekivali pa će svi bit napokon zadovoljni, velika je knjižnica, skoro 5 tisuća kvadrata", kaže pročelnik gradskog Odjela za kulturu Ivan Šarar. 

U knjižnicu koja će koštati do sto milijuna kuna knjigoljupci ulaze za nešto više od godinu dana. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!