Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Ne žele biti žrtveni jarci

Iz Udruge sajmova ogorčeni Capakovim komentarom: 'To je omalovažavajuće i moglo bi ugroziti brojne obitelji'

Iz Udruge sajmova ogorčeni Capakovim komentarom: 'To je omalovažavajuće i moglo bi ugroziti brojne obitelji'
Sanjin Strukic/PIXSELL

Capakov navod smatraju neprimjerenim za sajmove koji se, napominju, organiziraju isključivo u skladu sa važećim zakonskim propisima i pravilnicima

Udruga hrvatskih sajmova ocijenila je u petak izjavu ravnatelja HZJZ-a Krunoslava Capaka o sajmovima kao prostorima "između Jelačić placa i derneka" omalovažavajućom i upozorila da bi takvo razmišljanje moglo ugroziti egzistenciju mnogih obitelji.

Ne žele biti žrtveni jarci

Iz Udruge hrvatskih sajmova u priopćenju poručili su da sve teže podnose zatvaranje i da su sposobni organizirati sajmove uz poštovanje svih epidemioloških mjera, a dosad nije bilo nikakvih egzaktnih dokaza da su sajmovi mjesta širenja virusa.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Capak je nedavno na novinarski upit oko mogućeg otvaranja sajmova odgovorio da "nije isto imate li izložbu proizvoda OPG-ova na Jelačić placu ili sajam u nekom selu gdje se peku janjci i odojci u pet ujutro i dernek traje do ponoći".

Udruga je izrazila ogorčenost i zaprepaštenost Capakovim odgovorom smatrajući da, kad je u pitanju popuštanje mjera u odnosu na otvaranje sajmova, nisu prisutni objektivni kriteriji i razlozi. Ovih dana, dodaju, svjedočili smo masovnim okupljanjima koja su bila puno rizičnija i na puno manjem prostoru od prostora na kojima se održavaju sajmovi.

Vezana vijest

Milan Bandić sprovod

Capakov navod smatraju neprimjerenim za sajmove koji se, napominju, organiziraju isključivo u skladu sa važećim zakonskim propisima i pravilnicima i gdje je točno propisana uloga pravnih osoba kao organizatora sajmova.

Ako se njihovo zatvaranje bude obrazlagalo ovakvim izjavama, izražavaju bojazan da je duga tradicija i opstojnost sajmova dovedena u pitanje.

"U Hrvatskoj postoji oko 500 sajmova, među kojima je puno njih međunarodno respektabilnih, pa ovakvo svođenje sajmova na prostor između Jelačić placa i 'derneka' smatramo nepoznavanjem sajamske uloge i tradicije, što je za Udrugu hrvatskih sajmova i njihove priređivače ponižavajuće i omalovažavajuće", stoji u priopćenju.

Ne žele, kažu, biti žrtveni jarci takvog razmišljanja jer bi ono moglo za priređivače sajmova imati katastrofalne posljedice i ugroziti egzistenciju desetaka tisuća hrvatskih obitelji.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!