Ostani doma
Novosti / Hrvatska

'veliki problemi'

Grmoja upozorio na opasnost: 'Petrinjci bi mogli uzeti pravdu u svoje ruke, donacije se dijele mimo zakona'

Grmoja upozorio na opasnost: 'Petrinjci bi mogli uzeti pravdu u svoje ruke, donacije se dijele mimo zakona'
Patrik Macek/PIXSELL

'Za nastalo stanje odgovoran petrinjski gradonačelnik Dumbović', kaže Grmoja

Mostov zastupnik Nikola Grmoja upozorio je u petak na velike probleme zbog nepostojanja sustava za podjelu donacija i obnove na Banovini, zbog čega su građani revoltirani mogućim malverzacijama i profiterstvom nakon potresa.

Grmoja je u slobodnom govoru u Saboru u tom smislu naveo današnji slučaj kada je mladić u Sisku, predstavljajući se kao sin hrvatskog branitelja, naoružan bombom ušao u školu i tražio razgovor sa sisačko-moslovačkim županom Ivom Žinićem.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Upozorio je na opasnost da građani počnu preuzimati pravdu u svoje ruke, ističući da se donacije dijele mimo zakona, zbog čega je pozvao nadležne institucije da spriječe nezakonite radnje.

Za nastalo stanje odgovoran petrinjski gradonačelnik Dumbović

Grmoja odgovornim za nastalo stanje smatra petrinjskog gradonačelnika Darinka Dumbovića, koji "kao pripadnik Čačićevih Reformista drži ljestve HDZ-u" i građane naziva lažovima i razjarenom masom, "a oni mu ne vjeruju i na rubu su u svakom pogledu".

Vezana vijest

škola sisak, policija

Gradonačenik Dumbović je, naime, ranije kazao kako ga opstruiraju upravo iz Mosta.

Rada Borić (Klub zeleno lijevog bloka) je vezano za Međunarodni dan žena 8. ožujka upozorila na daljnju pristupnu nejednakost žena u društvu koja je, tvrdi, vidljiva i u Saboru gdje se samo jedna prostorija zove po ženi - prvoj saborskoj izvjestiteljici Mariji Jurić Zagorki.

Nejednakost se očituje i u odnosu muškaraca prema ženama, rekla je Borić te upozorila na marginalizaciju obilježavanja Dana žena u sjećanje na one koje su za ostvarenje prava na autonomno odlučivanje o svojim pravima dale i svoje živote.

"Obilježavanje 8. ožujka je podsjetnik na žene koje su upozoravale na nejednak položaj žena i muškaraca", istaknula je i podsjetila na žene koje, među ostalim, dežuraju u bolnicama, odgajaju djecu, pišu projekte i još mnogo toga.

Ženama nakon smrti supruga omogućiti nasljeđivanje 50 posto mirovine

Silvano Hrelja (Klub HSS-HSU) izrazio je nezadovoljstvo Vladinim odbijanjem oporbenog prijedloga da se ženama nakon smrti supruga omogući pravo nasljeđivanja 50 posto suprugove mirovine.

"Trebate biti stvarno veliki politički talent da to učinite par dana prije obilježavanja Međunarodnog dana žena", kazao je Hrelja i podsjetio na žene u pekarnicama koje rade prekovremeno, a često i neplaćeno.

Vezana vijest

Darinko Dumbović

"Vlada je na taj oporbeni prijedlog odgovorila floskulama kako je to dugoročno neodrživo za mirovinski sustav, a na istoj je sjednici predložila ublažavanje kriterija za stjecanje braniteljskih mirovina. Gdje su tu uplate u mirovinski sustav", upitao je.

Sabor radi s osakaćenim Poslovnikom na štetu oporbe

Dalija Orešković (Klub Centar-Glas) ocijenila je da Sabor radi u uvjetima osakaćenog Poslovnika te na štetu oporbenih zastupnika.

Vladajućima zamjera i "osakaćenu svijest" o ulozi i svrsi Sabora koji bi, u skladu s trodiobom vlasti, trebao biti jedan od stupova društva i države.

"Odluke se donose negdje drugdje, Sabor ih samo izglasava i neizglasava ono što vladajući žele ili ne žele", istaknula je Orešković i upitala ima li u takvim uvjetima uopće smisla slati političke poruke.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!