Ostani doma
Novosti / Hrvatska

priča o uspjehu

Prijatelji pokrenuli posao iz garaže pa tvrtku prodali za 250 milijuna kuna: 'Sjeli smo za kompjuter, radili i napravili nešto što je vrijedno'

Kako su krenuli - od garaže u Bjelovaru do ureda u New Yorku - i svijet će im biti premali

Jedan od najuspješnijih hrvatskih startupova iznova je dokazao svoju vrijednost. Zagrebačka informatička tvrtka Five prodana je britanskoj softverskoj grupi Endava za 40 milijuna dolara. 

Osnivači oduševljenje ne kriju jer vjeruju da će se u novom okruženju tvrtka razvijati još brže.

Vezana vijest

Agencija Five

Prodali su trvtku za 250 milijuna kuna

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Uspjeli su u nemogućem. Američki san ostvarili su u Hrvatskoj. Tri prijatelja krenula su iz garaže, da bi danas prodali tvrtku za čak 250 milijuna kuna. 

"Meni je bilo jako važno da se pokaže u Hrvatskoj da se može nešto napraviti sa svojim radom. Ja sam - ništa, običan dečko iz Bjelovara koji nije imao nikakvo zaleđe u politici ili bogate prijatelje ili familiju - jednostavno smo sjeli za kompjuter i radili i napravili nešto što je vrijedno", kazao je osnivač tvrtke Viktor Marohnić.

"Mi volimo ovo što radimo. Jednostavno volimo svoj posao. Stvarno ne mislim da smo nešto posebno radili, naravno bila je tu gomila sati, ali uživali smo u tome, da nismo radili ovo ja ne znam što bih drugo radio", kaže Luka Abrus, partner u tvrtki.

Smatraju da su prodajom napravili najbolje za tvrtku i zaposlenike

Ali, ni jedan san se ne ostvaruje preko noći - trebalo im je 15 godina. Viktor Marohnić, osnivač tvrtke, objašnjava kako su imali smo ušteđevinu koja bi ih "držala šest mjeseci, a onda je bio plan kad to potrošimo da ćemo prodat auto koji smo taman kupili, onda ćemo još šest mjeseci živjet od toga, nakon toga ako baš ništa ne upali onda ću nać posao negdje. To je bio prvi plan".

Odluka o prodaji nije bila jednostavna, ali smatraju da su napravili najbolje za kompaniju i zaposlenike, ali ne planiraju napustiti tvrtku. "Nitko od nas ne diže sidro, ostajemo tu i dalje. Dapače, tek sad vidimo neke nove prilike, ništa se zapravo posebno ne mijenja", govori Luka Abrus.

Vezana vijest

Odore, Klanjec

0A upravo novim prilikama vesele se zaposlenici - čiji je prosjek godina - 29! "Zapravo svaki dan kad dođemo na posao je različit dan što meni kao mladom i ambicioznom čovjeku jako paše", priznaje Domagoj Rukavina, zaposlenik tvrtke.

Kako su krenuli - od garaže u Bjelovaru do ureda u New Yorku - i svijet će im biti premali. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!