Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Je li izvedivo?

Uvjeti Europske unije: Hrvatska do 2030. mora otvoriti 200.000 radnih mjesta

Uvjeti Europske unije: Hrvatska do 2030. mora otvoriti 200.000 radnih mjesta
PIXSELL

Hrvatska bi do kraja desetljeća trebala imati ukupan broj zaposlenih iznad 1,8 milijuna osoba

Portugalsko predsjedništvo Vijeća EU u svibnju organizira sastanak na kojem se očekuje da će Europska unija prihvatiti nove socijalne ciljeve koje treba ispuniti do 2030. godine.

Jedan od glavnih ciljeva je da do kraja desetljeća  bude zaposleno barem 78 od 100 osoba u dobi od 20 do 64 godine. Svakoj državi članici prepušteno je da postavi svoje ciljeve.

Vezana vijest

Boris Vujčić

Hrvatska treba imati više od 1,8 milijuna zaposlenih do 2030.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Hrvatski cilj je da do kraja 2030. zaposlimo 75 posto odraslih u dobi od 20 do 64 godine, što je osjetno iznad trenutačnih prosječnih razina u EU.

Kako bi se to ostvarilo, Hrvatska bi do kraja desetljeća morala otvoriti dvjesto tisuća novih radnih mjesta te bi ukupan broj zaposlenih bio nešto iznad 1,8 milijuna osoba.

Hrvatska je trenutno treća najlošija članica EU s udjelom zaposlenosti u odrasloj populaciji od samo 66 posto. Lošiji od Hrvatske samo su Grčka i Italija, gdje je taj udio nešto iznad 60 posto.

Pri vrhu su Švedska, gdje rade 82 od 100 odraslih, zatim Njemačka gdje je taj udio 80 posto, ali tik uz Nijemce su Češka i Estonija koje su bolje i od Nizozemske. Slovenija je već sada po zaposlenosti na 76 posto, gdje bismo mi željeli biti za deset godina, kao i Bugarska, a Slovačka ima udio od 73 posto.

"Naš gospodarski oporavak mora biti uključiv, pravedan i podrazumijevati velik broj radnih mjesta. Želimo ukazati na važnost postupnog prelaska s hitnih politika na politike oporavka za naša tržišta rada, što će EU poduprijeti iz svojih izvora financiranja", kazao je Valdis Dombrovskis, izvršni potpredsjednik za gospodarstvo tijekom postavljanja ciljeva.

Vezana vijest

Radna knjižica, Posao, Nezaposlenost

EU želi da se 60 posto odraslih dodatno osposobljava i doškolava

Isto tako EU želi da barem 60 posto odraslih ima omogućen neki oblik osposobljavanja i doškolovanja svake godine. Sve bi to trebalo smanjiti broj osoba u opasnosti od siromaštva ili socijalne isključenosti za najmanje 15 milijuna osoba.

U Hrvatskoj se u opasnoj zoni nalazi 18 posto populacije. Državama je dana preporuka da potaknu otvaranje radnih mjesta i tranziciju tržišta rada iz sektora koji slabe u sektore koji rastu, osobito digitalne i zelene sektore.

Nove mjere trebale sadržavati tri elementa: poticaje za zapošljavanje i potporu za poduzetnike, mogućnosti za usavršavanje i prekvalifikaciju te poboljšanu potporu službi za zapošljavanje. Posebna će se pažnja posvetiti i osobama s invaliditetom koje imaju pravo na sudjelovanje u svim sferama života isto kao i svi drugi.

Jednakost plaća Europska komisija objavila je i prijedlog o transparentnosti plaća kako bi se osiguralo da žene i muškarci budu jednako plaćeni za jednak rad. Riječ je o jednom od političkih prioriteta predsjednice Ursule von der Leyen. Trenutno žene zarađuju 15 posto manje od muškaraca, a mirovine su im 30 posto niže. 

Nova pravila za poslodavce

Poslodavci će tako, kada direktiva stupi na snagu, kandidatima morati dati informacije o početnoj plaći ili mogućem rasponu početne plaće u obavijesti o slobodnom radnom mjestu ili prije razgovora za posao. Poslodavci neće smjeti kandidate pitati o njihovim prošlim plaćama.

Zaposlenici će imati pravo od poslodavca zatražiti informacije o svojem individualnom platnom razredu i prosječnim platnim razredima, raščlanjene po spolu, za kategorije radnika koji obavljaju rad jednake vrijednosti.

Nadalje, poslodavci s najmanje 250 zaposlenika moraju objaviti informacije o razlici u plaćama između njihovih radnica i radnika.

Ako se u izvješćima o plaćama otkrije rodna razlika u plaćama od najmanje 5%, poslodavci koji takvu razliku ne mogu opravdati objektivnim razlozima morat će provesti procjenu plaća u suradnji s predstavnicima radnika.

Vezana vijest

Zaposlenost

Godišnji troškovi izvješćivanja o plaćama za poslodavce procjenjuju se na 379 do 890 eura za poduzeća s više od 250 zaposlenika.

Nakon što predloženu direktivu o transparentnosti prihvate vijeće i parlament, države članice imat će dvije godine da je prenesu u nacionalno zakonodavstvo i Komisiji dostave relevantne tekstove o prenošenju.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!