Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Krećemo ponovno

Milanović pozvao na red i HDZ i Ustavni sud, a odgovori su samo stizali: 'To vam je karakteristika primitivnih ljudi, kada nemaju argumenti onda vrijeđaju'

Predsjednik Zoran MIlanović, sada je i službeno, predložio je Saboru profesoricu Pravnog fakulteta Zlatu Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda.

Predsjednik Zoran MIlanović, sada je i službeno, predložio je Saboru profesoricu Pravnog fakulteta Zlatu Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda. Potvrdio je to prigodom obilaska Siska i Petrinje te sasuo salvu kritika prema vrhu HDZ-a.

Nije štedio ni Ustavni sud. Stigli su mu i žestoki odgovori svih napadnutih strana, a najoštriji bio je šef Sabora. 

Njegov izbor za čelnicu Vrhovnog suda je Zlata Đurđević. I to je, predsjednik, na svoj način predložio Saboru.

"Ta osoba je kandidat hrvatske Vlade za Europski sud u Strasbourgu znači valja, kandidat Vlade za sutkinju međunarodnog kaznenog suda, znači još više valja, prema tome osoba je prva liga, to što ne odgovara ekipi, i što HDZ želi trgovati, ja trgujem samo na svjetskim burzama", rekao je Milanović

Vezana vijest

Andrej PlenkovićS premijerom i šefom HDZ-a o svemu nije razgovarao

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Ja sam predsjednik Republike i ako je potrebno ja njega zovem na razgovor je li to jasno. Ja njega zovem na razgovor s obzirom da je on već navio svoje vrtne patuljke koji govore danima u njegovo ime i poslao je jasne poruke on bi želio ucjenjivati", kaže predsjednik. 

"Oni bi se pred lokalne izbore htjeli mlatiti sa mnom vidjet ćemo. Tko oni, HDZ. Ja sam jedan, a njih je stotine", naglasio je Milanović

Da je Milanovićeva procedura izbora protivna zakonu, koju neće prihvatiti već je najavio predsjednik Sabora, što je još više naljutilo predsjednika.

"Ja sam direktno primijenio Ustav upravo kao Ivo Sanader 2005-te, 27. kolovoza kada je verni Gogo sjedio taj puta kraj njega. Od tada su se mnogi promijenili koji su sjedili, Gogo je i dalje tu, a Ustav tumači kao vegetin recept, Vegeta je svugdje i on je svugdje", istaknuo je predsjednik. 

Predsjednik Sabora odgovorio mu je da traži svađu, i to osobnu, kako građani ne bi vidjeli meritum stvari.

"To vam je karakteristika primitivnih ljudi, kada nemaju argumenti onda vrijeđaju, lažu i to je već viđeno", rekao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković i dodao: "Čovjek voli biti u blatu, voli biti prljav to od mene neće dobiti."

Vezana vijest

Miroslav Šeparović


Milanovićev prijedlog je dobio, i kaže, sve je pravno jasno

"Kada bih ja to uvrstio u Dnevni red, ja bih prekršio zakon. Dakle, on čak u svom prijedlogu koji sam vidio uopće ne navodi zakon. On ne spominje zakon kao da ga nema. To ne znam je li se ikada dogodilo uopće u Hrvatskoj da predsjednik Republike svjesno, namjerno ne želi poštovati zakon", rekao je Jandroković

O načinu izbora čelnika Vrhovnog suda raspravit će i Ustavni sud, nakon što je Dario Juričan podnio ocjenu ustavnosti. Što o tome misli, Milanović nije štedio riječi.

"Time je omogućeno HDZ-ovoj vertikali na Ustavnom sudu da donese odluku kakvu žele donijeti. Ta odluka se u ovom trenutku koordinira između Šeksa njegovg vjenčanog kuma Miroslava Šeparovića i njegove najbliže suradnice koja je zajedno s njim političkiu ubačena Snježane Bagić", rekao je Milanović i dodao kako je to čisti stranački privatluk.

"Dakle šef tajne službe, kum od Vladeka, zajedno su upakirani u Ustavni sud i kad god je osjetljiva situacija - tajna komunikacija", kaže Milanović i dodaje da je tako nije radilo u Sovjetskom Savezu. 

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović sve nije htio komentirati,ali napominje da Ustavni sud donosi rješenja i odluke koja su svi dužni poštivati pa i predsjednik. Milanović pak od svog prijedloga ne odustaje, bez obzira hoće li završiti u ladici sabora.

"Hoće li oni kasnije ponovno raspisati javne pozive, hoće li se gospođa Đurđević javiti na njih, njena stvar ona je moj kandidat read my lips", rekao je Milanović

Vezana vijest

Jandroković izjava


Vremena još ima do srpnja, kada istječe mandat aktualnom predsjedniku

Zlata Đurđević se javila, ali tek nama novinarima s biografijom i radovima koji su poslani Saboru, te potvrdom i kratkim objašnjenjem zašto bi funkciju čelnice Vrhovnog suda prIhvatila.    

"Izuzetno cijenim što je Predsjednik Republike prepoznao moj znanstveni i stručni rad i javno zalaganje za vladavinu prava i demokratski sustav te me je predložio na čelno mjesto sudbene vlasti. Moj osobni integritet, dosadašnji rezultati i profesionalna nastojanja mi nalažu da ga prihvatim te da i u Ustavom predviđenom političkom načinu izbora štitim ugled dužnosti Predsjednika Vrhovnog suda i sutkinje Vrhovnog suda Republike Hrvatske zadržavajući svoju samostalnost i neovisnost", stoji u priopćenju. 

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!