Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Silicijska dolina

Rimac kreće u izgradnju kampusa u Kerestincu vrijednog milijardu kuna: 'Ovo je pokazatelj da se u Hrvatskoj može bolje'

"Ne pamtim da je jedna jedinica lokalne samouprave imala, barem ne u zadnje vrijeme, ulaganja preko milijardu kuna gdje se praktički otvara mogućnost za preko 700 radnih mjesta u neposrednoj blizini glavnoga grada", rekao je Dario Zurovec, gradonačelnik Svete Nedelje

Mate Rimac i njegovi Rimac automobili uskoro kreću u izgradnju velikog poslovnog kompleksa pokraj povijesnog dvorca Kerestinca u koji će preseliti svoju tvrtku. Na natječaj Grada Svete Nedelje za izgradnju proizvodnog i istraživačko-razvojnog kampusa na toj lokaciji, prIstigla je samo jedna ponuda - ona tvrtke Rimac automobili, a natječaj je jučer zatvoren.

Rimac tako gradu donosi ulaganja od milijardu kuna te 700 visoko plaćenih radnih mjesta. Svetu Nedelju raduje što im dolazi tako veliki nacionalni brand koji već godinama uspješno osvaja globalno tržište.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Natječaj propisuje da bi kampus trebao biti dovršen tri godine do početka gradnje. Što se tipče tvrtke Rimac automobili nisu se javili. RTL-ov reporter Boris Mišević neslužbeno doznaje da bi tek sredinom travnja iz kompanije trebali komunicirati nešto više o ovoj velikoj investiciji. Mišević je razgovarao s gradonačelnikom Svete Nedelje Dariom Zurovcem.

Rimac automobili su se jedini javili, znači li to da doista dolaze ovdje? 

Za početak ovo je jedna vrlo lijepa priča na samom ulazu u Svetu Nedjelju, točnije na ulazu u Kerestinec. Iza ovog dvorca nalazi se zemljište za koje smo mi raspisali natječaj s pravom građenja na 69 godina. Kako ste i sami naveli, Rimac auotmobil kao vrlo respektabilna tvrtka koja nas je bacila na kartu, možemo reći na svjetsku kartu jedne Meke za električne automobile. Jedina se javila na ovaj natječaj.

Vezana vijest

Mate Rimac

I onda vi prihvatite njih? Kako to proceduralno ide? Što slijedi?

Proceduralno, treba se, naravno, provjeriti sva dokumentacija, da li je sve ispravno i onda ta odluka ide na Gradsko vijeće. Na Gradskom vijeću se to treba prihvatiti. Vjerujem da je vrlo izvjesno.

S obzirom na sadržaj ovog kampusa, Hrvatska ovako nešto nikada nije vidjela. Vi ste propisali, definirali konkretno što želite ovdje. Kakav sadržaj 
će onda zapravo ovdje niknuti? 2025. godine, pretpostavljam da bi to trbalo biti gotovo.

Pa okvirno 2025. godine bi to trebalo biti gotovo. To je razvojno-istraživački kampus sa svim komplementarnim i dodatnim sadržajima, poput smještajnih kapaciteta, poput izložbenih salona, poput proizvodnje, poput razvoja i svega što se god u principu veže na tako nešto, s time da bih tu naglasio da bi onda se to pretvorilo praktički u jednu Silicijsku dolinu i mislim da je to jedno veliko ulaganje, s tim više što ne pamtim da je jedna jedinica lokalne samouprave imala, barem ne u zadnje vrijeme, ulaganja preko milijardu kuna gdje se praktički otvara mogućnost za preko 700 radnih mjesta u neposrednoj blizini glavnoga grada.

Vezana vijest

Što to zapravo znači za Hrvatsku, ne samo za Svetu Nedelju jer nije da dolazi samo Rimac. Nije Rimac samo hrvatska kompanija, tu je Hyundai unutra i Porsche. Je li to možda neki znak i poziv ostalim investitorima 
da napokon malo jače dođu u Hrvatsku i ovu regiju, na kraju krajeva?

Mislim da im je ovo izuzetan znak da smo mi otvoreni za investicije i da zaista postoji sredina poput Svete Nedjelje koje mogu služiti za primjer drugima, kako se ovdje može investirati i kao ipak politika može biti u službi poduzetnika i građana. Jedina dobra politika vam je na koncu dobar posao. Dobar posao, ako mi možemo omogućiti ljudima da rade, ako možemo omogućiti poduzetnicima da se šire, da naprave nešto novije, da naprave novu vrijednost, ja mislim da je to definitivan pokazatelj da se u Hrvatskoj može bolje.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!