Ostani doma
Novosti / Hrvatska

zahtijeva ispriku

Ogorčena majka preminule 12-godišnjakinje za RTL: 'Moja kći nije umrla od koronavirusa, tražimo ispriku!'

'Rečeno nam je od čega je preminula. Rečeno nam je i da se ne treba raditi obdukcija jer uopće nema sumnje da je bilo što drugo prisutno bilo', kaže

Prošli tjedan Nacionalni stožer objavio je da je od posljedica koronavirusa preminula jedna od najmlađih žrtava: 12-godišnja djevojčica koja je uz to imala i druge bolesti.

Naš reporter Goran Latković danas je razgovarao s majkom preminule djevojčice. Ona tvrdi da njezino dijete uopće nije umrlo od koronavirusa i traži ispriku.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Je li 12 godišnja djevojčica umrla od covida ili s covidom? Prošlog tjedna državu je šokirala vijest o tako mladoj žrtvi koronavirusa. Danas, njezina majka za RTL ogorčeno poručuje - dijete je umrlo od srčanog aresta. Priložen nam je i dio nalaza u kojem nema posebnih napomena.

Vezana vijest

KBC Split

''Rečeno nam je od čega je preminula. Rečeno nam je i da se ne treba raditi obdukcija jer uopće nema sumnje da je bilo što drugo prisutno bilo jer je došla afebrilna, sve drugo je bilo u redu'', kazala je majka preminule djevojčice.

Od rođenja je imala bolesno srce

Djevojčica je od rođenja imala bolesno srce, a lani kada je krenula epidemija njezini roditelji odlučili su s djecom otputovati iz Zagreba i izolirati se kako bi zaštitili bolesno dijete.

''Zapravo smo u proljeće još otišli iz Zagreba i izolirali se potpuno od svih. Od obitelji, od prijatelja da budemo apsolutno bez ikakvih kontakata. Ona ima i stariju djevojčicu koja je u online nastavi'', rekla je majka.

Vezana vijest

Koronavirus

Jedni drugima, kaže majka, bili su jedini kontakt, učinili su sve da zaštite djevojčicu. Šokirala ih je objava na press konferenciji nacionalnog stožera da je dijete preminulo od koronavirusa.

''Najmlađa osoba je nažalost evo, 12-godišnja djevojčica koja je imala multiple komorbiditete i skupine dijagnoza'', rekla je 17. ožujka na konferenciji pomoćnica ministra zdravstva Vera Katalinić Janković.

''Mi smo tek primili informaciju o tom tužnom događaju da je dijete 2009. godište preminulo od COVID-a. I da se radilo o teškom kardiovaskularnom komorbiditetu, ostale podatke nemamo. Kad ih prikupimo iskomunicirat ćemo ih s vama'', kazao je na istoj konferenciji ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Niska razina zaštite u hitnoj pomoći

Majka je pisala ravnatelju Zavoda za javno zdravstvo i tražila ispriku. Krunoslav Capak danas izjavu nije htio davati. Kratko je poručio da su u Zavodu tu informaciju dobili od splitskog KBC-a gdje je djevojčica preminula. Na Firulama nas, pak, upućuju na Ministarstvo zdravstva.

Vezana vijest

Covid odjel

Roditelji i sestra preminule djevojčice imaju čak dva negativna nalaza na koronavirus. Majka upozorava na nisku razinu zaštite u kolima hitne pomoći.

''Mi smo imali maske cijelo vrijeme, oni su došli nezaštićeni. Bez maske, bez rukavica, bez zaštitnog odijela. Oprema koju su koristili, dijelom su koristili našu opremu što smo imali jer smo bili opremljeni. Ono što su koristili niti je bilo dezinficirano, niti je bilo zaštitnog najlona'', ispričala je majka djevojčice.

Obitelj smatra da su objavom na Stožeru povrijeđeni njihovi osjećaji i žele da se zna pravi uzrok smrti, koji nije COVID-19 već srčani arest.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!