Ostani doma
Novosti / Hrvatska

hvalevrijedna misija

Hrvatsko srce kuca i za Afriku: Pogledajte kako izgleda najbolji školski centar u Ruandi nazvan po hrvatskom humanitarcu

Centar nosi ime pokojnog misionara Vjeke Ćurića, humanitarca koji je od genocida spasio prema procjenama čak stotinu tisuća ljudi

Hrvatsko srce kuca i za Afriku, odnosno za Centar „Otac Vjeko“ u Ruandi. Centar nosi ime pokojnog misionara Vjeke Ćurića, humanitarca koji je od genocida spasio prema procjenama čak stotinu tisuća ljudi, prije nego što je i sam ubijen.

Njegovu misiju nastavio je fra Ivica Perić, a što je sve učinio za tamošnju djecu i njihovo školovanje donosi Nikolina Radić.

Nemaju puno, ali cijene sve što imaju. Ovi mališani imaju tu sreću da pohađaju vjerojatno najbolji školski centar u Ruandi.

Vezana vijest

Zoran Šprajc

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Volim moje učitelje i spreman sam učiti'', rekao je Dan, učenik Centra Otac Vjeko.

''Volim čitati knjige, volim čitati priče u školi'', kazala je Vanesa, učenica Centra Otac Vjeko

U misiji, koju je u malom Kivumu vodio ubijeni misionar i humanitarac fra Vjeko Ćurić, njegov je nasljednik fra Ivica Perić uz pomoć donacija, uglavnom iz Hrvatske, izgradio školski kompleks

''Sam početak je bio skroman. Imali smo jednu učionicu s 36 đaka i u toj su učionici bili smješteni zidari, stolari i krojači. I onda smo polako počeli da razvijamo školu, da gradimo i da povećavamo broj đaka'', rekao je fra Ivica Perić, voditelj Centra Otac Vjeko, Ruanda.

Vezana vijest

Potpisan Sporazum o zajedničkom financiranju državne brzobrodske linije Pula – Zadar

Dati zanat u ruke ovim mladim ljudima znači dati im egzistenciju.

''U ovoj školi svaki učenik ima vlastitu šivaću mašinu'', kazao je učenik Milet.

''Ja sam ovdje sada nastavnik stolarima, a ranije sam bio učenik ove škole 1998., bio sam u prvoj generaciji'', rekao je nastavnik Centra Otac Vjeko Jean Paul.

Djecu se potiče da se bave sportom, pa sada grade i školsku sportsku dvoranu. Osim za dvoranu, donacije su uvijek dobrodošle i za školsku kuhinju.

''Svi koji pohađaju našu školu imaju topli obrok u školi. Djeca u vrtiću idu kućama u podne, ali prije toga oni imaju toplu kašu'', kazao je fra Ivica.

Mnogima je u uvjetima općeg siromaštva to jedini obrok u danu. Zbog toga je Osječanka Maja sa suprugom Željkom prije 10 godina i osnovala Humanitarnu udrugu „Srce za Afriku“.

Vezana vijest

Ugljan, Humanitarna akcija, live, Nikolina Radić

''Kad odete tamo i vidite te razmjere siromaštva, koje sam ja vidjela u Kivumu i koji su me zapravo nagnali na to da pomognem i tamo, ne samo u Hrvatskoj. Volim reći da je ono što je u Hrvatskoj siromaštvo, u Ruandi je blagostanje'', rekla je Maja Sajler Garmaz, voditeljica Humanitarne udruge Srce za Afriku.

Ova je udruga već pomogla u izgradnji vrtića, osnovne škole, dviju srednjih, dva učenička doma i kuće za učitelje. Vjeruju da će Hrvati i dalje imati srca za Afriku.

Za sve one koji žele pomoći, ovo je broj računa otvoren u Addiko banci:

Humanitarna udruga Srce za Afriku
HR7725000091101366453

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!