Ostani doma
Novosti / Hrvatska

velika tragedija

Dan koji se nikada neće zaboraviti! U riječkom rodilištu umrlo 25 beba. Doktorica rekla: 'Nemate se čemu nadati'

Dan koji se nikada neće zaboraviti! U riječkom rodilištu umrlo 25 beba. Doktorica rekla: 'Nemate se čemu nadati'
Ilustracija/Shutterstock

Tragedija se dogodila u sobi za novorođenčad na drugom katu zbog kratkog spoja na električnoj zidnoj grijalici

Dana 28. ožujka 1975. godine oko 2.30 sati u rodilištu nekadašnje Kliničke bolnice Dr. Zdravko Kučič na Sušaku u Rijeci dogodila se stravična tragedija. U požaru bolnice poginulo je 25 novorođenčadi, među kojima i dijete Riječanke Zlate Petešić koja taj dan nikada neće zaboraviti.

"Moju malenu Jadranku samo sam jednom podojila i izgubila je u stravičnoj nesreći. Bila je velika beba, teška 4060 grama, dugačka čak 55 centimetara, prekrasna, zdrava beba. Bila sam joj majka samo jedan dan. Rodila sam je 26. ožujka te tužne i tragične 1975. godine, u 11 sati ujutro. Požar je izbio slijedeće noći, oko tri sata ujutro, na Veliki petak", tako svoju tužnu priču za Novi list započinje, gotovo pet desetljeća nakon velike riječke tragedije Zlata Petešić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Baš za nesreću, te kobne noći nije bilo nikog u rađaonici. Samo je sestra raznosila djecu majkama koje su boravile odvojeno od svoje djece svaka tri sata na dojenje. Nakon dojenja sestra bi djecu pokupila i vratila ih u dječju sobu. Kako je sestra obavila svoj posao, vratila se u sobu. Požar je uočen tek nakon 40 minuta, u noći s 27. na 28. ožujka, kada je vatra počela progorijevati dijelove sobe. Vatra je bila slaba, pa su medicinske sestre i čistačica tek nakon pola sata shvatile da se nešto događa kada su čule buku, jer je vatra pregorjela prozorsku traku pa je pala roleta, a potom je pala i ventilacijska cijev.

Dežurni liječnici i medicinske sestre pokušali su ući u dječju sobu, ali zbog vrućine, dima i mraka nisu mogli prići. Tada nije bilo direktnih telefonskih linija, pa je sestra morala otići na portu i tražiti od portira da pozove vatrogasce. Vatrogasna ekipa stigla je oko 35 minuta nakon početka požara, i tek tada su uspjeli ući u sobu i počeli spašavati bebe. Djeca su tako gotovo sat vremena boravila u sobi ispunjenoj dimom i vatrom.

Od 28 beba preživjele su samo tri, dva dječaka koja su zadobila lakše ozljede i djevojčica koja u požaru zadobila teže ozljede lica i ruku. Tragedija se dogodila u sobi za novorođenčad na drugom katu zbog kratkog spoja na električnoj zidnoj grijalici. U dječjoj je sobi jedno novorođenče primalo kisik, a u blizini iznad njega nalazila se električna grijalica, jedna od onih infracrvenih grijalica, koja je počela iskriti na tu kolijevku gdje se nalazilo dijete, jedino koje je u stravičnom požaru izgorjelo. Ostala djeca su se ugušila dimom koji je zbog sagorijevanja plastike sadržavao i užareni PVC.

"Doktorica koja je bila dežurna rekla je riječi koje nikada neću zaboraviti: 'Nemate se čemu nadati'", kazala je Petešić.

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!