Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Alarmantno

Vrtići i škole u Zagrebu u velikim problemima, za sve je kriva Gradska uprava

Vrtići i škole u Zagrebu u velikim problemima, za sve je kriva Gradska uprava
Ilustracija/Shutterstock

"Jasno je svima u Zagrebu da je financijska situacija iznimno zabrinjavajuća"

Nezavisni gradski zastupnik Tomislav Stojak ustvrdio je u četvrtak da su dječji vrtići i osnovne škole u Zagrebu "u velikim problemima" jer im, kako tvrdi, Gradska uprava ne doznačuje novac za plaćanje računa prema dobavljačima.

"Stanje je alarmantno i traje već mjesecima, te samo radi susretljivosti dobavljača naše predškolske i školske ustanove mogu i nadalje bar donekle funkcionirati", rekao je Stojak na konferenciji za novinare u Staroj gradskoj vijećnici.

Pozivajući se na izvore iz vrtića i škola ustvrdio je kako je "javna tajna" da još od sredine prošle godine Gradska uprava neredovito ili uopće ne doznačuje sredstva za troškove prehrane zbog čega se dugovi već sada mogu izraziti u milijunskim iznosima.

Tvrdi i da su jedino u siječnju ove godine vrtićima i školama doznačena sredstva kako bi se "vatrogasno" platila dugovanja a onda se opet nastavilo po starom obrascu neplaćanja obaveza.

Vezana vijest

Bolnica, arhiva

"Jasno je svima u Zagrebu da je financijska situacija iznimno zabrinjavajuća, te da ona nije uzrokovana samo pandemijom i potresom već dugogodišnjim rasipništvom i lošom financijskom politikom", ustvrdio je Stojak te ukazao na proračunsku rupu veću od 1,5 milijarde kuna, kao i na više od 1,2 milijarde potraživanja.

"I poslije Milana Milan", rekao je komentirajući različite odluke oko nošenja maski na otvorenom, i to u samo jednom danu te dodao kako se nakon izjave ravnatelja Nastavnog zavoda “Dr. Andrija Štampar” Zvonimira Šostara moglo naslutiti da će Zagreb "imati spasiteljicu" u liku Jelene Pavičić Vukičević.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!