Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Gdje je zapelo?

Osnivač Nanobita šokiran apsurdom zvanim hrvatska birokracija: 'Ovo je horor, mi smo se unazadili!'

"Gdje je zapelo? Gdje je ukidanje pečata? Otvarao sam tvrtke u Velikoj Britaniji, Mađarskoj i Rumunjskoj. Nikad nigdje pečat nisam trebao vaditi.", napisao je u statusu

I nije neka novost da je hrvatska birokracija prespora, a pogotovoza 21. stoljeće. ALAN SUMINA, osnivač Nanobita, osvrnuo se danas na sporost hrvatske birokracije. upravo zbog toga, osnivač nanobita Alan Sumina je objavio status na Facebooku u kojem je opisao proces otvaranja firme u Republici Hrvatskoj.

U dva tjedna, koliko pokušava otvoriti firmu, još čitavu stvar nije priveo kraju, jer u 2021. godini, kada se većina stvari odrađuje online,  Sumina je morao osobno ići po šalterima, kod javnog bilježnika, u banku i drugdje.

Šokiran apsurdom, prepričao je, između ostalog, kako je otvarao firme u drugim zemljama, ali mu nigdje mu nije bio potreban pečat.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Izgleda kako Akcijski plan za administrativno rasterećenje gospodarstva ne funkcionira u praksi jer je on navodno trebao smanjiti troškove, odnosno općenito pojednostaviti poslovanje.

Vezana vijest

Oranica

Pročitajte njegov status na Facebooku: 

"Meni se čini da je prije 12 godina bilo jednostavnije otvaranje tvrtke nego danas.
Doista je prestrašno do koje je razine birokracija uništila ovu zemlju i nastavlja je uništavati.

Naime, upravo pokušavam otvoriti novu tvrtku, naravno naivno sam mislio da se može dati punomoć odvjetniku da sve to sredi u moje ime, ali ne ne.

Mora se osobno hodočastiti kod javnog bilježnika, u banku, na FINU-u, na statistiku...
Zatim, kao ne treba pečat ali ipak treba pa nemojte slučajno ne napraviti pečat (to mi je rečeno kod j.bilj.).

Vezana vijest

Zadar

Pa registar stvarnih vlasnika. Znači jedan jedini sam osnivač u sudskom registru, stvar ne može biti jednostavnija nego jest, ali treba se upisati u registar stvarnih vlasnika koji vodi niti manje niti više nego izmišljena agencija zvana FINA.

I super, dao ja punomoć računovođi da to obavi - a ne ne, ne može. Mora se osobno. Ili ovjeriti punomoć kod javnog bilježnika.
I tako, dva tjedna, još obilazim šaltere da osnujem novu firmu.

Gdje je zapelo? Gdje je ukidanje pečata? Otvarao sam tvrtke u Velikoj Britaniji, Mađarskoj i Rumunjskoj. Nikad nigdje pečat nisam trebao vaditi. Nikad nigdje nisam trebao obilaziti šaltere. Ovo je stvarno horor, pa mi ne da se nismo pomakli, mi smo se još unazadili!"

Meni se čini da je prije 12 godina bilo jednostavnije otvaranje tvrtke nego danas. Doista je prestrašno do koje je...

Posted by Alan Sumina on Thursday, April 1, 2021
Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!