Ostani doma
Novosti / Hrvatska

OSNIVAČ NANOBITA

Sumina u Direktu o hrvatskoj birokraciji: 'Mislio sam da je pečat otišao u povijest. Ali, ne, ne, ne'

U RTL Direktu gostovao je osnivač Nanobita Alan Sumina

Administrativno i fiskalno rasterećenje gospodarstva - e to je još jedna stvar koja bi se u Hrvatskoj trebala promijeniti i koja je navedena u ovom bajkovitom planu. A kako je sada - lijepo je danas opisao jedan od najuspješnijih hrvatskih poduzetnika Alan Sumina.

Na Facebooku je napisao da je birokracija uništila Hrvatsku, da za otvaranje tvrtke ne može nikoga opunomoćiti nego već dva tjedna hodočasti po šalterima. Otvarao je kaže tvrtke u Velikoj Britaniji, Mađarskoj, Rumunjskoj, i nigdje trebao ni obilaziti šaltere ni pečat. Ne da se nismo pomakli, nego smo se unazadili. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Eto tako misli jedan od najuspješnijih poduzetnika u Hrvatskoj, i čovjek koji je 2020. napravio gospodarski pothvat godine i jednu od najvećih IT transakcija u hrvatskoj povijesti. Svoju je kompaniju Nanobit prodao za gotovo milijardu kuna.

Gostujući u RTL Direktu Sumina objasnio je što mu se dogodilo. 

"Kod nas su mnoge stvari u 12 godina ostale iste, a svi drugi su se pomakli. U teoriji vi možete putem interneta otvoriti tvrtku, no u praksi ne možete ako vam je osnivački akt imalo drugačiji od onoga kako je to predviđeno kod Fine", kazao je Sumina te dodao da se u praksi ipak, ako stvari nisu standardne, moramo pouzdati u šaltere.

Objasnio je da njegova priča iz današnjeg statusa traje oko dva tjedna. "Ne mogu baš reći da sve te šaltere obilazim, dosta je tu stvari bilo riješeno od strane odvjetnika ili javnog bilježnika. No, imate jednu najbanalniju stvar. Fina, kao agencija koja ne postoji ni u jednoj državi EU, ona je spona između vašeg otvaranja tvrtke i žiro računa u banci. Ne možete otvoriti žiro račun bez da imate izvod stvarnih vlasnika iz Fine. Pa morate ići u Finu dati izjavu o stvarnim vlasnicima da bi vam oni dali potvrdu o stvarnim vlasnicima i onda je morate nositi u banku", kazao je. "Nije to toliki problem, ali je nepotrebno. U većini država EU to ne postoji", kazao je.

Tvrdi da ga priča oko pečata fascinira jer je mislio da je Hrvatska pečat, kao instrument, otpisaliu povijest. "I zakonski, koliko sam gledao, jesmo. Ali, ne, ne, ne. Ipak vi izvadite pečat. Zašto? Zato što Fina za neke svoje stvari treba pečat. Tako da ga morate izvaditi", kazao je te dodao da je prije 12 godina bilo isto. 

Objasnio je da je i u Velikoj Britaniji i u Rumunjskoj uspio otvoriti firmu bez da je fizički otišao u tu državu. Smatra da je hrvatska administracija "sama sebi svrha". "Nemam problem kada postoje procedure koje vas štite kao korisnika, ali mi imamo situacije u kojima dvije službenice na šalteru govore drugačije stvari. Dođete tamo i zapravo vas mrze što ste uopće došli", rekao je. 

Smatra da Hrvatska treba staviti fokus na poduzetništvo, olakšati otvaranje tvrtki i da su oni tvrtku prodali bez pečata.  

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!