Ostani doma
Novosti / Hrvatska

djevojčica se bori za život

Ravnateljica uprave za obitelj i socijalnu politiku za Danas: 'Bilo je prijava od bake da se nešto dešava kad je dijete vraćeno u obitelj'

Zbog svega se mijenja i zakon o socijalnoj skrbi - gošća RTL danas je ravnateljica uprave za obitelj i socijalnu politiku Marija Barilić.

Dvogodišnja djevojčica i dalje kritično, roditelji u pritvoru priznali da su je tukli, smijenjen ravnatelj centra. Zbog svega se mijenja i zakon o socijalnoj skrbi - gošća RTL danas je ravnateljica uprave za obitelj i socijalnu politiku Marija Barilić. 

Zašto ovi roditelji nisu odmah poslani na vještačenje - nakon prve prijave za nasilje u obitelji?

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kada dođe do prijave nasilja u obitelji i utvrđuje se je li potrebno vještačenje i hoće li ga biti o tome odlučuje sud. Kada dođe do takvih situacija stručni tim centra nadležan je za procjenu ugroženosti djetetovih prava i on je dužan utvrditi sve činjenice koje su vezane uz tu obitelj i izraditi kvalitetnu procjenu rizika.

Je li ovdje to kvalitetno napravljeno?
U trenutku kada je dijete bilo niske kronološke dobi onda je bilo. 
Što se promijenilo u te dvije godine, koje su se to okolnosti promijenile?
Prije 2 godini rizici na strani roditelja bili su vrlo visoki, a sada je utvrđeno da nisu toliko visoki, odnosno da su roditelji kroz mjeru obiteljsko pravne zaštite poboljšali svoja ponašanja.Upravni nadzor ocijenio da ona nisu bili dovoljna za povratak djeteta, posebno uzimajući u obzir da je dijete niske kronološke dobi bilo smješteno u udomiteljsku obitelj i tamo bilo dvije godine. 

Vezana vijest

RTL

Ovdje je na više razina zakazao sustav. Očito nije kriv smo Centar, što je radio obiteljski liječnik, pedijatar, patronažna sestra? Je li centar dobio kakvu prijavu? 

Centar nije dobio nikakve sumnje od njih, bile su prijave od bake da se nešto dešava kad je dijete vraćeno u obitelj.Naglašava da je dužnost svake stručne osobe da prijavi svaku sumnju na nasilje.

Vezana vijest

Čeka se odluka o istražnom zatvoru: Majka pretučene djevojčice u lisicama privedena na ispitivanje

Kazna zatvora za neprijavljivanje je do tri godine, jeste naišli na slučaj da netko zbog neprijavljivanja odgovarao?

Ja ne radim u sustavu pravosuđa ali iz svog iskustva nisam čula za takav slučaj.

Je li to zato što zakon ne štiti osobe koje prijavljuju?

Zakon je dobri napisan, ali važno je naglasiti da je dužnost i svakog građana koji ima sumnju da prijavi sumnje na nasilje. I apeliram da i oni utječu.   

Što se promijenilo u dvije godine, kada je cijelu Hrvatsku zgrozio slučaj oca koji je bacio djecu s balkona?

U ove dvije godine promijenilo to da su Centri krenuli s kvalitetnim procjenama rizika na strani djeteta. Ministarstvo radi na zakonu o socijalnoj  skrbi rade se strukturne promjene i osniva Akademija čija će uloga biti usavršavanje svih stručnih radnika u sustavu socijalne skrbi, zatim i Povjerenstvo koje će biti neovisno tijelo.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!