Ostani doma
Novosti / Hrvatska

15 godina priprema

U Istri kreće izgradnja prve banke gena autohtonih pasmina - čuvat će se geni boškarina, ovaca, magaraca...

Cilj je osigurati preživljavanje izvornih pasmina u slučaju prirodnih katastrofa i epidemija

Nakon gotovo 15 godina priprema Istra kreće u izgradnju prve banke gena autohtonih pasmina. U njoj će se čuvati geni istarske koze, ovce, magarca i za Istru jedinstvenog bika - boškarina.

Vezana vijest

Mallorca


Projekt provodi Agencija za ruralni razvoj Istre u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, Istarskom županijom i fakultetima, a cilj mu je osigurati preživljavanje izvornih pasmina u slučaju prirodnih katastrofa i epidemija. 

 Trump, Tullio, digni glavu, na, na, na

Sve životinje na imanju Đilda Peršića imaju vlastito ime. Trump je svoje dobio zbog osornog karaktera. Geni Đildovih ovnova već se čuvaju u Nacionalnoj banci gena, a cijelo stado od 1994. ima vlastite papire.

Đildo Peršić, uzgajivač autohtonih istarskih ovaca: "Oni imaju papire, i baka i djed i pradjed i oni i njihova djeca će imati, njihovi janjci kada se izlegnu jedno sutra".

No sve su izvorne istarske pasmine u opasnosti od izUmiranja zbog premale brojnosti. U najgorem je položaju istarska koza koja broj manje od sto živućih primjeraka s tendencijom daljnjeg pada.

David Trento, uzgajivač autohtonih istarskih koza: sve manje i manje jer u Istri je bila skoro izumrla. Pomalo smo nešto izvukli ali ih ima dan danas još jako jako malo.

Zato u Istri uskoro počinje izgradnja banke gena autohtonih pasmina. U slučaju elementarne nepogode, ona će osigUrati ponovni začetak vrste. Projekt je zApočet prije 15 godina.

Edmondo Šuran voditelj Centra za razvoj ruralnog poduzetništva:
Kada se utvrdilo da moramo pomoći našim uzgajivačima koji nisu imali dovoljno alata, znanja, vještina. Imali su jako puno ljubavi i dobre volje međutim trebalo je stvarno uči konkretno i pomoći im u očuvanju naših izvornih istarskih pasmina.

Banka će pohranjivati sjeme najugroženijih pasmina. Uz rad na unaprjeđenju vrste posebna će se pozornost pridavati raznolikosti.

Gordan Šubara, voditelj Centra za održivi razvoj i stočarstvo Istre: dakle ako imate nešto najbolje onda ćete to i iskoristiti da te gene i raširite, međutim kada imate malu populaciju koja je ugrožena onda vam je bitno da sačuvate što širi raspon tih gena.

Uz manje od stotinjak izvornih koza ,Istra trenutačno broji 2000 boškarina, 1400 magaraca i 500-tinjak ovaca.

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!