Ostani doma
Novosti / Hrvatska

apel

Predsjednik Upravnog odbora Hrvatske komore socijalnih radnika žali se da su izloženi linču

Predsjednik Upravnog odbora Hrvatske komore socijalnih radnika žali se da su izloženi linču
Luka Stanzl/PIXSELL

"Linč kojem su izloženi zaposlenici sustava socijalne skrbi tome sigurno neće doprinijeti nultoj toleranciji na nasilje u društvu."

Predsjednik Upravnog odbora Hrvatske komore socijalnih radnika Antun Ilijaš apelira na Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike da ministar kao odgovorna osoba pokrene potrebne promjene u sustavu, nakon monstruoznog čina u Novoj Gradišci. 

Vezana vijest

svijeća gruž dubrovnik trafostanica cropix

"Nedopustivo je!

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Apel Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike

Kao ljudi koji smo prvenstveno dio društva u kojem živimo, a potom i stručnjaci koji pružaju sustavnu podršku ljudima u potrebi, izražavamo istinsko žaljenje za nedavni događaj koji je rezultirao smrću djevojčice.

Svima nam je važno da živimo u društvu koje ima nultu toleranciju na nasilje bilo koje vrste te cijenimo svaku inicijativu i aktivnost koja doprinosi tome cilju. Međutim, linč kojem su izloženi zaposlenici sustava socijalne skrbi tome sigurno neće doprinijeti.

U ovim trenucima struka, kao i obično, nije u mogućnosti iznijeti svoje mišljenje radi zaštite službene tajne. Socijalni radnici postupaju i postupat će sukladno važećim zakonima, pravilnicima, kao i Etičkom kodeksu socijalnih radnika.

Za dan 06.04.2021. godine s ministrom Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, dogovoren je  sastanak građanske inicijative kojoj je, čini se, jedini cilj linč i kažnjavanje. Potrebno je naglasiti da navedene "inicijative" čine
osobe koje nisu kvalificirane, stručne i obrazovane za rad u sustavu socijalne skrbi, niti poznaju i razumiju problematiku i rad sustava socijalne skrbi. Smatramo da do korjenitih promjena u sustavu socijalne skrbi neće dovesti niti najave traženja otkaza, oduzimanje licenci za rad i prijetnje zatvorom za nadležne stručnjake koji su
radili s obitelji preminule djevojčice. Struka socijalnog rada ima potrebne mehanizme nadzora nad svojim radom, a to su nadležno ministarstvo i strukovna komora socijalnih radnika.

Socijalni radnici kontinuirano pozivaju na međuresornu suradnju, smanjenje javnih ovlasti i poštivanje normativa u pogledu broja korisnika, uvažavanje mišljenja i iskustva struke te na strukturalne promjene za koje je odgovorno nadležno ministarstvo.

Apeliramo da nadležni ministar kao odgovorna osoba bez odgode pokrene potrebne promjene u sustavu uz konzultaciju i uvažavanje glasa stručnjaka - socijalnih radnika, koji na navedenu problematiku upozoravaju dugi niz godina.

U ime Upravnog odbora Hrvatske komore socijalnih radnika
Predsjednik
mr. sc. Antun Ilijaš, diplomirani socijalni radnik", piše u apelu. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!