Ostani doma
Novosti / Hrvatska

tko je zakazao?

Smrt zlostavljane djevojčice: 'Odgovornost leži na svima nama. No, ima u sustavu onih koji ne rade dobro svoj posao. Oni će morati otići'

Smrt zlostavljane djevojčice: 'Odgovornost leži na svima nama. No, ima u sustavu onih koji ne rade dobro svoj posao. Oni će morati otići'
Emica Elvedji/PIXSELL

Rezultati stručnog nadzora u Centru za socijalnu skrb Nova Gradiška trebali bi biti gotovi do kraja tjedna

Nakon što je na Uskrs preminula djevojčica od dvije i pol godine iz Nove Gradiške zbog teškog zlostavljanja u biološkoj obitelji kojoj je vraćena nakon što je s tri mjeseca udomljena, traži se krivac za njezinu smrt. 

Roditeljima je određen pritovor, a majci koja je dijete doslovce umlatila do smrti prijeti do 15 godina zatvora. No, odgovorne osobe traže se i unutar sustava socijalne skrbi koje su donijele odluku da se, usprkos riziku, dijete može vratiti u biološku obitelj u studenom prošle godine. 

Vezana vijest

djevojcica

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ravnatelj centra za socijalnu skrb u Novoj Gradišci je ekspresno smijenjen, no nadležne institucije utvrđuju kako je došlo do ovakve situacije i propusta koji su doveli do užasne smrti malog djeteta. 

Vezana vijest

Zagrepčani ostavljaju igračke i pale svijeće pred bolnicom za preminulu djevojčicu

Ministar obitelji i socijalne politike Josip Aladrović sastao se prijepodne u Ministarstvu rada s predsjednikom Komore socijalnih radnika Antunom Ilijašem i predsjednicom Hrvatske psihološke komore Andreom Bogdan. 

"Ishod je tragičan, ali takve stvari nije moguće uvijek predvidjeti"

Bogdan je nakon sastanka kazala da u sustavu nedostaje psihologa. 

"Obzirom na potrebe potrebno je povećati standarde zapošljivosti", istaknula je. 

Kad je riječ o preliminarnom nalazu rada psihologa u Centru za socijalnu skrb u Novoj Gradišci rekla je da će on biti objavljen do kraja tjedna. 

"Nismo mogli detaljno pregledati dokumentaciju, no nisu uočena veća odstupanja od struke", kazala je Bogdan odgovarajući na novinarsko pitanje. 

"Sustav je takav kakav je. Bolji nemamo. No možemo se potruditi učiniti ga boljim", poručila je. Naglasila je da je teško predvidjeti što će netko učiniti. 

"Ako su prijedlozi sudu bili napravljeni prema standardima struke, ne možemo govoriti o propustima. Ishod je tragičan, ali takve stvari nije moguće uvijek predvidjeti. Mi možemo učiniti sve, a da ishod ipak bude tragičan", dodala je. 

Na pitanje što znači umjereni rizik pod kojim je djevojčica vraćena u biološku obitelj, Ilijaš je rekao da je to cijeli instrument koji se treba ispuniti. 

"Umjereni rizik za dijete znači da se ono može vratiti u obitelj, al uz dodatne mjere koje treba pratiti i provoditi", kazao je. Dodao je da ne vidi u ovom slučaju odgovornosti resornog ministra. 

Nadzor Komore socijalnih radnika nije još završen jer treba razgovarati sa socijalnom radnicom koja ima koronavirus.

"Većina svoj posao radi odgovorno"

Ministar Aladrović je kazao da se razgovaralo sa dvije najzastupljenije struke u sustavu socijalne skrbi.  

"Razgovarali smo i o stručnim nadzorima obje komore i očekujemo da ih dobijemo u najkraćem vremenu", poručio je. 

"Naš prvi i jedini interes su korisničke skupine, u ovom slučaju djeca. Želimo govoriti gdje je sustav porozan i u kojem ga dijelu treba mijenjati da bi korisničke skupine dobile bolju skrb. Ono što smo vidjeli s druge strane su da obje komore imaju želju promijeniti sustav", rekao je dodajući da će izmjene zakona o socijalnoj skrbi biti jedan od prvih zakonodavnih koraka u tom smjeru. Također je kazao da će se mijenjati i zakon o udomiteljstvu. 

Na pitanje vidi li svoju odgovornost, rekao je: "Odgovornost leži na svima nama. Vidim svoj dio odgovornosti te odgovornost u sustavu od najniže do najviše razine. Promašena je meta je li sustav dobar ili loš. Većina ljudi svoj posao radi odgovorno i na njih građani Hrvatske mogu biti ponosni. No, postoje i oni koji ne rade odgovorno ni ažurno. Takve treba identificirati i zahvaliti im se na suradnji. Ne želim prejudicirati nikakvu odgovornost. Pričekajmo rezultate stručnog nadzora."

Kazao je da ne želi biti arbitar, ali da će svi oni koji ne isporučuju rezultate takve da su u fokusu korisnici, da će morati otići iz sustava. Aladrović je rekao da se to odnosi i na smijenjenog ravnatelja ukoliko se pokaže njegova odgovornost. 

"Sve nepodopštine koje se utvrde u centrima za socijalnu skrb, za njih neće biti tolerancije," poručio je ministar. 

Sastanak u Banskim dvorima

Premijer Andrej Plenković primit će u Banskim dvorima predstavnice inicijative Moramo vam nešto reći, Martu Divjak i Antoniju Skender. Na sastanku koji počinje u 11 će također biti i ministar Josip Aladrović, a izjave nakon njega možete pratiti uživo na našem portalu.  

Aladrović će se s predstavnicima Inicijative #SPASIME sastati u 13 sati, a zatim i s predstavnicima Foruma za kvalitetno udomiteljstvo djece (15 sati). Nakon toga će također biti izjave za medije. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!