Ostani doma
Novosti / Hrvatska

sastanak s udrugom

Aladrović o natpisu 'Ubojice!' na centru za socijalnu skrb: 'Pozivi na linč su neprimjereni. To neće poboljšati sustav'

Ministar je najavio izmjene Zakona o udomiteljstvu i lakše udomljavanje djece bez adekvatne roditeljske skrbi

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je u Banskim dvorima predstavnice inicijative Moram vam nešto reći, Martu Divjak i Antoniju Skender, vezano uz tragičnu smrt djevojčice od dvije i pol godine iz Nove Gradiške koja je bila teško zlostavljana. Djevojčica je prvotno s tri mjeseca bila smještena u udomiteljsku obitelj da bi lani u studenom bila vraćena biološkim roditeljima na njihov zahtjev i uz procjenu umjernog rizika.

Marta Divjak iz inicijative je, inače, posvojena kći bivše ministrice obrazovanja Blaženke Divjak. 

 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


Na sastanku je bio i ministar obitelji i socijalne politike Josip Aladrović koji je danas već razgovarao s predstavnicima stručnih komora psihologa i socijalnih radnika.

"Naš primaran interes su korisničke skupine, u ovom slučaju djeca", rekao je. Odgovarajući na pitanje je li i u slučaju preminule djevojčice interes djeteta bio na prvom mjestu, Aladrović je kazao da u tom slučaju biološka obitelj očito nije bila najbolji izbor.  

Marta Divjak kazala je da su inicijativa za unaprijeđenje sustava udomljavanja i posvojenja. 

"Postavili smo devet točaka. Gospodin Aladrović i premijer su nam kazali da će se ministar o njima izjasniti u roku od tri tjedna", rekla je Divjak. 

"S ovog sastanka odlazimo s jako puno očekivanja i puno nade da će ova vlada biti prva koja će izvršiti reformu socijalnog sustava", poručila je Antonija Skender. 

Ministar je najavio izmjene Zakona o udomiteljstvu i lakše udomljavanje djece bez adekvatne roditeljske skrbi. 

"Namjera je djecu koju su u domovima deinstitucionalizirati kroz udomiteljske obitelji. Mogu najaviti da ćemo pokrenuti izmjene zakona o udomiteljstvu i na taj način ćemo osnažiti mogućnosti udomiteljstva. Naš cilj je šire pravo djeteta, pravo na sretnije djetinjstvo, svi pomaci ići će ju tom smjeru", istaknuo je.

Na pitanje koliko je teško biti udomljen, Skender i Divjak rekle su da nije teško pogotovo ako je udomiteljska obitelj spremna na to.

"Teško je kada vas vrate u udomiteljsku obitelj koja na to nije spremna", rekla je Skender.  

Među devet točaka koje je inicijativa donijela u Vladu, izdvojile su lakši proces posvojenja i udomljavanja, poticanje udomiteljstva te ustrojavanje obiteljskog suda koji bi se bavio interesima djece. 

Vezano uz naziv "Ubojice!" ispisan na Centru za socijalnu skrb u Novoj Gradišci, Aladrović je podsjetio na ranije događaje, primjerice u Đakovu, kada su žrtve bili socijalni radnici. 

"Imamo sustav koji je potrebno reformirati. No, reforme se ne događju linčem. Moram i želim osuditi ovaj čin i s ljudske strane i kao resorni ministar. To neće poboljšati sustav. Pozivi na linč i prozivanje za ubojstva su naprimjereni i najviše osuđujem taj čin", rekao je. 

Rezultati stručnih nadzora u centru Nova Gradiška pod čijom su skrbi bili djevojčica i njezina obitelj očekuju se krajem tjedna, a još nije obavljen ni razgovor sa socijalnom radnicom koja je bila zadužena za obitelj zbog bolovanja. 

Vezana vijest

Josip Aladrović

Ministar Aladrović rekao je da odgovornost za ovaj slučaj leži na svima, ali i da će oni koji svoj posao u sustavu socijalne zaštite ne rade odgovorno morati otići. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!