Ostani doma
Novosti / Hrvatska

RAZGOVARALI S UDRUGAMA

Hoće li smrt djevojčice napokon pokrenuti reformu sustava? Ovo su prvi koraci Vlade u tom smjeru...

Najavljeno je niz promjena - između ostalog izmjene Zakona o udomiteljstvu kao i poseban očevidnik za obiteljsko nasilje

Odgovorne za slučaj smrti djevojčice, ali i konkretne pomake kako se tako nešto više nikada ne bi ponovilo traže predstavnici udruga s kojima je pregovarala Vlada.

Nakon sastanka poručili su da se slažu da prava djeteta moraju biti ispred svega, pa i bioloških roditelja. Najavljeno je niz promjena - između ostalog izmjene Zakona o udomiteljstvu kao i poseban očevidnik za obiteljsko nasilje. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kako je biti dio sustava na svojoj su koži osjetile posvojena Marta i udomljena Tonka. 

"Gdje je problem u sustavu? A gdje nije", kazala je Marta Divjak, inicijativa "Moramo vam nešto reći". 

Ubrzavanje procesa udomljavanja i posvajanja

U Vladu su stigle s devet konkretnih prijedloga - prvi i najvažniji - ubrzavanje procesa udomljavanja i posvajanja. 

"Za posvojiti mene, roditelji su prije nešto više od 20 godina, čekali tri i pol godine, a mogla sam biti posvojena puno prije", kazala je Divjak. 

Dugotrajnosti postupka svjestan je i ministar koji najavljuje novi zakon o  udomiteljstvu. 

Vezana vijest

Pedofil, dijete, seksualno zlostavljanje, bludnicenje

"Sve one nelogičnosti koje su zakonski definirane i koje u praksi otežavaju poziciju udomitelja ćemo nastojati u suradnji s drugim udrugama i resorima relaksirati", kazao je ministar rada, mirovinskog sustava i socijalne politike Josip Aladrović

"Moramo krenuti što prije raditi jer udomiteljstvo, nažalost, zadnjih godina unazaduje umjesto da smo krenuli prema naprijed", kazala je Marina Novaković Matanić iz Foruma za kvalitetno udomiteljstvo. 

Očevidnik nasilja u obitelji

Promjene traži i inicijativa "Spasi me" koja je s ministrom dogovorila uvođenje posebnog očevidnika za sve slučajeve nasilja u obitelji. "I danas smo puno razgovarali i o pravima djeteta koji moraju biti na prvom mjestu ispred apsolutno svega i sviju, pa i bioloških roditelja", kazala je Jelena Veljača iz građanske inicijative "Spasi me". 

Vezana vijest

Kažnjavat će se i stručnjaci koji naprave propuste. "Ovdje imamo situaciju koja nije samo neizvršenje odluke, nego i nedonošenje takve odluke - to bi se procesuiralo i uobličilo u jednom posebnom kaznenom djelu", kazala je Vedrana Šimundža-Nikolić, pomoćnica ministra pravosuđa i uprave.

"Mi smo vrlo odlučni u promjenama sustava i da ova tragedija koja nam se dogodila bude svojevrsna točka preokreta", kazao je ministar Josip Aladrović

U tom pogledu najavio je i Akcijski plan za poboljšanje sustava o čemu će se više razgovarati narednih dana. A s ovih sastanaka - udruge su Otišle s puno očekivanja, nadajući se da će upravo ova Vlada izvršiti prijeko potrebnu reformu socijalnog sustava.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!