Ostani doma
Novosti / Hrvatska

'SUSTAV JE ZAPUŠTEN'

Predsjednik Milanović napokon se oglasio o smrti djevojčice iz Nove Gradiške: Kritizira utapanje socijalne skrbi u megaministarstvo

Predsjednik Milanović napokon se oglasio o smrti djevojčice iz Nove Gradiške: Kritizira utapanje socijalne skrbi u megaministarstvo
Robert Anic/PIXSELL

Uvjeren sam da socijalna skrb mora biti resor za sebe, umjesto da se populističkim manevrima utapa u nefunkcionalno megaministarstvo, napisao je

Predsjednik Zoran Milanović nekoliko dana od smrti djevojčice iz Nove Gradiške oglasio se o tom slučaju na Facebooku te je upozorio na zapušten sustav socijalne zaštite, a kritizirao je i spajanje tog resora u megaministarstvo zajedno s radom, mirovinskim sustavom i obitelji.  

Prenosimo cijeli status predsjednika Zorana Milanovića: 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Još jedna tragedija, smrt djevojčice iz Nove Gradiške, uzrokovana obiteljskim nasiljem ponovo je otvorila pitanje djelotvornosti i kvalitete sustava socijalne skrbi kakav imamo u Hrvatskoj, posebice skrbi za djecu. Ovaj strašan događaj, za koji se cjelovita odgovornost mora tek utvrditi, traži ozbiljnu, sustavnu i ovoga puta neodgodivu intervenciju u propise kojima se uređuje briga države i društva za najranjivije, djecu. 
Pitanje je može li to postići sustav koji je, sada je jasno, zapušten. Fuzija resora kojom se pokušalo stvoriti dojam efikasnosti dovela je do još većeg nemara i odsustva nadzora s političke, ministarske razine. Čekajući postupke nadležnih institucija nakon ove tragedije želio sam vjerovati da u vrhu sustava socijalne skrbi ima snage da se priznaju pogreške i preuzme odgovornost. Bio bi to jasan znak da se problem ne samo prepoznaje već želi i riješiti. 

Obveza je Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne skrbi da napokon posluša i uvaži mišljenja i savjete educiranih ljudi s iskustvom u brizi za dobrobit djece. Zakoni i propisi koji će se donositi moraju na prvom mjestu imati sigurnost djece, jedino tako imat će smisla, a nadležno ministarstvo moći će opravdati posao koji mu je povjeren. 

Vezana vijest

Ako je to uopće moguće, jer sam duboko uvjeren da socijalna skrb mora biti resor za sebe, umjesto da se populističkim manevrima utapa u nefunkcionalno megaministarstvo", napisao je predsjednik Milanović. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!