Ostani doma
Novosti / Hrvatska

svi su čekali čudo

Doktorica koja je bila uz preminulu djevojčicu: 'Ovo je bio ekstreman slučaj što bi i najhladnije srce dotaklo'

Doktorica koja je bila uz preminulu djevojčicu: 'Ovo je bio ekstreman slučaj što bi i najhladnije srce dotaklo'
Emica Elvedji/PIXSELL

Doktorica Kondža kaže kako je ishod liječenja u slučaju dvoipolgodišnjakinje bio očekivan

Dr. Karmen Kondža, pedijatrica na Jedinici intenzivnog liječenja Dječje bolnice u Klaićevoj, bila je sa svojim kolegama dežurna kad je na odjel odvezena teško pretučena djevojčica iz Nove Gradiške koja je, nažalost, od posljedica zlostavljanja preminula u nedjelju. 

Doktorica je uz 2,5-godišnju djevojčicu ostala do proglašenja moždane smrti djeteta. Organi djevojčice su donirani.  

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Težak je ovo bio slučaj i za liječnike koji se svakodnevno nose s teškim situacijama i borbom za dječje živote. Za malenu je borba trajala četiri dana. 

"Kad treba pomoći djetetu, donijeti odluku o načinu liječenja, onda se ne vodimo emocijama nego strukom. Kad se sve malo smiri, onda, naravno, i emocije mogu proraditi. U ovom slučaju uzrok je bio zlostavljanje pacijenta, nešto što je svakome normalnom čovjeku ekstreman slučaj, što bi najhladnije srce dotaklo. Nekad je to bolest. Zašto se tome djetetu cijeli život sastoji od patnje, i njegovim roditeljima?", rekla je za 24 sata

Vezana vijest

roditelj dijete ruke

Kakav je osjećaj kada dođe do konačne odluke o smrti djeteta?

"Naravno, ovisi od pacijenta do pacijenta, ali u slučaju ove djevojčice stvari su se razvijale u kratkom vremenu. No ishod liječenja bio je očekivan. Onda se čovjek s nečim takvim lakše nosi, jer očekuješ.

Medicina je danas protokolirana, sve je u algoritmima koji štite liječnika i odluke nisu naše. Nisi ti Bog da donosiš odluke o tome tko će živjeti a tko neće, sve je to u rukama medicine i mi samo to slijedimo", rekla je doktorica Kondža. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!