Ostani doma
Novosti / Hrvatska

početak masovnog cijepljenja

Epidemiologinja o cijepljenju AstraZenecom: 'Koristi su značajno veće od rizika. EMA je jasno izrekla mogućnost rijetke nuspojave'

Većina onih koji su se u Hrvatskoj cijepili AstraZenecom sigurno su zabrinuti

Većina onih koji su se u Hrvatskoj cijepili AstraZenecom sigurno su zabrinuti. Dosad se AstraZenecom u Hrvatskoj cijepilo 164 tisuće ljudi i njih 908 prijavilo je neke nuspojave.

Leona Šiljeg razgovarala je sa Zvjezdanom Lovrić Makarić, epidemiologinjom u HZJZ-u koja je gostovala u RTL-u Danas.

Vezana vijest

AstraZeneca

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Kao što i sami znate, EMA je još jednom potvrdila kako su koristi od cijepljenja AstraZenecom značajno veće od njezinih potencijalnih rizika. Ono što je ovaj put jasno izrekla da postoji mogućnost rijetke nuspojave, a to je pojava krvnih ugrušaka s trombocitopenijom. Naime, oni su analizirali podatke cijepljenih osoba unutar EU i Velike Britanije, dakle ukupno 25 milijuna osoba te su zabilježili tek nekih 80 takvih spontanih prijava'', kazala je Lovrić Makarić.

Posebne rizične faktore, kaže, EMA nije identificirala. ''Međutim, pokazalo se da u većini ovih slučajeva radi se o osobama mlađim od 60 godina i osobama ženskog spola. Kako sam i sama istaknula, radi se o iznimno rijetkoj nuspojavi tako da zasada nema nekakvih posebnih preporuka, no ono što je važno istaknuti jest i činjenica da trenutno traje sastanak ministara EU-a, vjerojatno će se raspravljati o tome, a hoće li se donijeti nekakvi zaključci u ovom trenutku vam ne znam reći'', rekla je.

Vezana vijest

Cijepljenje

Ako pacijenti osjete ove simptome, kaže Lovrić Makarić, moraju potražiti liječničku pomoć. ''To su intenzivne glavobolje, pojava gubitka vida, intenzivna bol u prsištu, kratak dah i sl. Dakle, one uobičajene pojave koje imamo nakon cijepljenja poput povišene tjelesne temperature, to nije nikakav alarm te nema potrebe u tom smislu se zabrinjavati''.

S obzirom na loš odaziv, za treću fazu cijepljenja treba još vidjeti. ''Činjenica je da mi nismo završili ni ovu prvu fazu. Paralelno se odvijaju prva i druga faza. kada vidimo da je zasićenost populacije koja je ciljana u određenoj fazi i jednostavno slab odaziv, postepeno ćemo krenuti u tu treću fazu sa tom drugom'', zaključila je Lovrić Makarić.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!