Ostani doma
Novosti / Hrvatska

NOVA TEHNOLOGIJA

Samo pojedini su spasili svoje plantaže voća od mraza: 'Ne tražimo pomoć ili još gore - milostinju'

Voćari koji su osigurali svoje voćnjake nadali su se da će se barem nekako naplatiti za nastale gubitke, no i tu nastaju problemi.

Zbog temperatura koje su se na kontinentalnom dijelu Hrvatske spuštale i do -5, nastali su i veliki problemi za voćare. Zbog ovog mraza mogli bi se bilježiti gubici i do 90 posto. Svoje plantaže voća od velikih gubitaka uspjeli su spasiti tek oni koji su se modernizirali. No da bi se šteta spriječila i ti antifrost sustavi morat će raditi još dva tri dana.

Ovako su rano ujutro izgledali voćnjaci u kojima su antifrost sustavi raspršivali vodu. Borba s mrazom koji je prijetio budućem urodu trajao je cijelu noć, no voćari su kažu, na to već navikli. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Gledajte, ništa to nije strašno ako vi vidite rezultate tog svog rada, da se on isplatio. Mi smo već naviknuli raditi i nekako nema koristi od kukanja nad time. To je neprospovana noć, al bit će ih još.", rekao je vlasnik plantaže Jabuka Ivan Kudec.

I dok su se veći voćnjaci jabuka u kojima se koriste novije tehnologije zaštite još nekako sačuvali, to nije bio slučaj kod drugih nasada, osobito ako su voćke bile u jačem cvatu. 

"Što se tiče trešanja, krušaka i marelica gdje već znamo da je veliki gubitak, a što se tiče jabuka, nadamo se da neće biti baš toliki gubici jer nije još tako izražen razvoj cvijeta. Sve ćemo točnije znati za 15 do 20 dana." objasnio je predsjednik Hrvatske voćarske zajednice Branimir Markota

Voćari bi modernizacijom, tj nabavom antifrost sustava, lovca na mrazove ili vjetranjača znatno popravili izglede u borbi s mrazom, no problem je što se natječaji za to ne održavaju često. 

"Ja i većina mojih kolega ne tražimo pomoć ili još gore milostinju, milosrđe nego tražimo da ti programi malo brže krenu, da se možemo prijaviti na njih. Da možemo koristiti te neke nove tehnologije jer bez njih, dugoročno mi ćemo propasti.", kazao je Kudec.

Voćari koji su osigurali svoje voćnjake nadali su se da će se barem nekako naplatiti za nastale gubitke, no i tu nastaju problemi.

Vezana vijest

Kruška

Osiguranja nisu ustupila pokrića jer na najvećem broju osiguranih slučajeva pokriće nastupa tek 10.4. a kod jednog dijela ovisi o tome koliko su otvoreni cvjetovi, tako da će i tu biti problema oko priznavanja šteta.", ističe Markota.

U međuvremnu, voćarima jedino preostaje sačuvati ono što se sačivati može. Zbog toga, mnogi su već sada nakon jedne, spremni na još dvije neprospavane noći u kojima će čuvati voćnjake od hladnoće. 

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!